Tatvan'da Hasta Uyutulmadan Ameliyat Yapıldı

Tatvan ilçesinde ilk kez hasta uyutulmadan ameliyat gerçekleştirildi.

Yoncabaşı köyünde yaşayan böbrek hastası Telli Davaz, safra kesesi taşları şikayetiyle Tatvan Devlet Hastanesi'ne başvurdu.

Yapılan incelemede genel anestezinin riskli olduğu kanaatine varılarak bölgesel anestezi yapıldı ve hasta uyutulmadan başarılı bir şekilde ameliyat edildi.

Genel Cerrahi Uzmanı Abdül Rıdvan Kulu, hastanın bir böbreğinin işlevsiz olması nedeniyle genel anestezinin riskli olduğunu söyledi.

Bu nedenle epidural anestezi tekniği kullanarak ameliyatı gerçekleştirdiklerini anlatan Kulu, şunları kaydetti:

'38 yaşında 6 çocuk annesi hastamız safra kesesi taşları şikayetiyle bize başvurdu. Hastanın tahlil ve takiplerinde bir böbreğinin tamamen küçülmüş olduğunu ve çalışmadığını gördük. Bu tür ameliyatlarda genellikle genel anestezi kullanılır ve hastayı uyuturuz. Ancak tek böbrek olması nedeniyle genel anestezinin böbrekler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden dolayı bu hastaya ilimizde ilk defa yapılmak suretiyle bölgesel anestezi dediğimiz epidural anestezi tekniği uyguladık. Hastamız uyanık bir şekilde ameliyata girdi ve uyanık bir şekilde ameliyattan çıktı. Daha ağrısız bir şekilde ameliyatı sonuçlandırdık.'

Davaz ise ameliyat sonrası kendisini çok iyi hissettiğini dile getirdi.

Ağrılarının 15 gün önce başladığını anlatan Davaz, 'Ağrılar çok olunca buraya geldik. Ameliyat gayet güzel geçti. Allah hepsinden razı olsun.' dedi.

Kaynak: AA