PKK/KCK'nın Çocuk Ve Kadınlara Yaptığı İstismarlara Yönelik Rapor

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan “PKK/KCK Terör Örgütünün Çocukları ve Kadınları İstismarı” başlıklı raporunda, terör örgütünün küçük yaştaki çocuklar ile kadınları kaçırdıkları, eleman olarak temin ettikleri hatta savaştırdıkları ifade edildi.

PKK/KCK'nın Çocuk Ve Kadınlara Yaptığı İstismarlara Yönelik Rapor
İçişleri Bakanlığı, yayımladığı “PKK/KCK Terör Örgütünün Çocukları ve Kadınları İstismarı” raporunda Kürt kökenli çocuklar ve kadınların kaçırıldığı veya terör örgütüne katılmaya zorlandığı vurgusu yapıldı. Raporda çocuk ve kadın istismarına dikkat çekilerek, yabancı devletlerin raporlarına ilişkin bilgiler verildi.

İçişleri Bakanlığının raporunda, yabancı devletlerin konuya ilişkin raporlarına yer verilerek, “Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) Temmuz 2015’te yayımladığı İnsan Ticareti Raporu’nda, Türkiye ve ABD’nin terör örgütü olarak kabul ettiği PKK’ya çocukların katıldığı belirtilmiş; ayrıca, Kürt kökenli çocukların kaçırıldığı veya PKK’ya katılmaya zorlandıkları ifade edilmiştir. ABD’nin Haziran 2016’da yayımladığı İnsan Ticareti Raporu’nda da, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin 15 yaş altı çocuklar dahil erkek ve kız çocuklarını örgüte eleman olarak temin etmeye, kullanmaya ve onları eğitim kamplarına götürmeye devam ettiği kaydedilmiştir. ABD’nin 2014 yılında yayımladığı İnsan Hakları Uygulamaları Ülke Raporları’nda PKK’nın geçmişte düzenli olarak çocukları militan yaptığı ancak, PKK’lı çocukların sayısının bilinmediği ifade edilmiştir. PKK’nın gençleri kaçırma ve örgüte eleman olarak temin etme eylemlerini devam ettirdiği belirtilmiştir” denildi.

“18 YAŞ ALTI ÇOCUKLARIN ÖRGÜTE ELEMAN OLARAK TEMİN EDİLMESİ VE SÖMÜRÜLMESİNİN 2015 YILINDA DA DEVAM ETTİ"

ABD Çalışma Bakanlığı-Uluslararası Çalışma Bürosu tarafından yayımlanan çocuk işçiliğine yönelik Türkiye raporunda, Türkiye’nin yaklaşık 30 yıldır mücadele ettiği terör örgütlerince bazı çocukların örgüte eleman olarak temin edildiğine yer verildiği, 2013 ve 2015 yılları arasında Türkiye ve PKK arasında çatışmasız bir dönem olsa da, hükümet ve medya raporlarına göre 18 yaş altı çocukların örgüte eleman olarak temin edilmesi ve sömürülmesinin 2015 yılında da devam ettiğinin dile getirildiği bildirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından 19 Haziran 2014 tarihinde yayımlanan bir raporda ise YPG’nin “Afrin, Kobani ve Cezire”deki kontrol noktalarında 18 yaş altı erkek ve kız çocuklarını kullandığı ve bazı çocukların YPG saflarında savaşa katıldığı belirtildi. BM Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu’nun Ağustos 2013’te yayımladığı raporda, YPG’nin Afrin ve El Haseke’de 12 yaşındaki erkek ve kız çocuklarını örgüte eleman olarak temin ettiğinin belirtildiği kaydedildi.

"15 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR ÇATIŞMALARDA YER ALDI"

YPG ve YPJ’nin 18 yaş altı çocukları örgüte üye yaptığı, savaştırdığı ve hatta bazı çocukların Temmuz 2015’te savaşta öldüğüne ilişkin olayların belgelendirildiği kaydedildiği belirtilerek, “Yerel ve uluslararası örgütlerden elde edilen bilgiler ışında, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün 59 çocuktan oluşan bir listeye sahip olduğu ve söz konusu çocuklardan 10’unun 15 yaş altı olduğu ifade edilmiştir. PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki kadroları aracılığıyla çocukları militan olarak temin ettiği 29 olayın saptandığı belirtilmiştir. Bu kapsamda, 15 yaş altı çocukların çatışmalarda yer aldıkları, kontrol noktalarında yetiştirildikleri ya da silahların temizlenmesi hazırlanması gibi işlerde kullanıldıkları kaydedilmiştir” değerlendirmelerine yer verildi.



“PKK’NIN BÖLGEDEKİ BAZI İLK VE ORTA OKULLARI ASKERİ BARINAK OLARAK KULLANDIĞI VE BU NEDEN AİLELERİN ÇOCUKLARINI OKULDAN ALMAK ZORUNDA KALABİLDİKLERİ KAYDEDİLDİ"

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından çocukları PKK tarafından kaçırılarak militan kadroya alınan ailelerin söz konusu örgüt tarafından yapılacak bir misillemeden korktukları için konuya ilişkin açıklama yapmaktan çekindiklerine dikkat çekildiği, ayrıca PKK’nın bölgedeki bazı ilk ve orta okulları askeri barınak olarak kullandığı ve bu nedenle ailelerin çocuklarını okullardan almak zorunda kalabildikleri kaydedildi. Yapılan saha araştırmasında görüşülen okullardaki öğretmenlerin, okulların PKK tarafından ‘işletildiğini’ ifade ettiklerinin vurgulandığı belirtildi. Bu öğretmenlerin çocukları PKK’ya katılmak için teşvik ettiklerinin kaydedildiği ve 14 yaşında bir çocuğun burada aldığı ‘PKK ideolojisi’ne ilişkin eğitimin ardından örgüt tarafından militan kadroya dahil edildiğinin dile getirildiği kaydedildi. Ocak 2016 tarihinde ise 9 yaşındaki bir kız çocuğunun 2 kadın PKK militanı tarafından ilkokuldan kaçırıldığı, bahse konu çocuğun ailesi ve yakınlarının büyük çabalar sonunda çocuklarını PKK’dan geri alabildiklerinin belirtildiği bilgisi verildi.

(Uğur Kan Yüksek/İHA)
Kaynak: İHA