Köy Kadınına 'Gönül Elçileri' Desteği

Mardin'de aralarında Vali Yaman'ın eşinin de yer aldığı protokol eşleri, Büyükşehir Belediyesince düzenlenen 'Kadının yerinde, kadının yanında' programları kapsamında sık sık mahalle ve köy ziyaretlerinde bulunuyor Köylü kadınlarla sıcak ilişkiler kuran yöneticilerin eşleri, sıkıntılarını kendilerine ileten hemcinslerini ilgili kurumlara yönlendiriyor Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Bingül: 'Kadınlarımızı ziyaret edip, sorunlarını yerinde dinliyoruz. Bu konuda gönül elçileri bizleri yalnız bırakmıyor' Kadınlardan Bağış: 'Derdimizi Kürtçe, Türkçe ve Arapça anlattık. Sorunlarımızı not aldılar, inşallah sıkıntılarımız çözülür'

HALİL İBRAHİM SİNCAR - Mardin'deki kamu kuruluşlarında görev yapan yöneticilerin eşleri, ziyaret ettikleri mahalle ve köylerdeki kadınların sorunlarının çözümü için çaba gösteriyor.

İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereği Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliğine görevlendirilen Vali Mustafa Yaman'ın eşi Gülseren Yaman ile üst düzey il yöneticilerinin eşleri, ildeki kadınların destekçisi oldu.

Mardin'in 'gönül elçileri' olarak nitelendirilen protokol eşleri, Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığının mahalle ve köylerde düzenlediği 'Kadının yerinde, kadının yanında' programlarına katılarak, sıcak ve samimi bir ortamda hem cinslerinin sorunlarını dinliyor.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Mehtap Bingül, AA muhabirine, İçişleri Bakanlığınca yapılan görevlendirmenin ardından kadınların ekonomik, sosyal,sağlık ve kültürel açıdan güçlenmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Üst düzey kamu kuruluşu yöneticilerinin eşleri ile mahalle ve köyleri gezerek kadınlarla bir araya geldiklerini anlatan Bingül, şunları belirtti:

'Bu konuda Mardin'in 'gönül elçileri' bizleri yalnız bırakmıyor. Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliğine görevlendirilen Vali Mustafa Yaman'ın eşi Gülseren Yaman, tugay ve alay komutanımızın, emniyet müdürlerimizin ve diğer yöneticilerimizin eşleri hepsi bu programlara katılıyor. Bu konuda kadınlar da çok memnun. Kendi mahallelerinde bizi gördüklerinde çok şaşırıyorlar. Çok güzel olumlu dönüşler oluyor.'

- 'Yüreklerine dokunmaya çalışıyoruz'

Kadınların sosyal hayata daha fazla katılması için çalışmaların aralıksız süreceğini ifade eden Bingül, 'Çünkü bir toplumun aynasıdır kadınlar. Onları güçlendirmek için Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak destek olacağız. Kadınları yerinde ziyaret edip, yüreklerine dokunmaya çalışıyoruz.' dedi.

- 'Kadınlarımız çok memnun'

Ortaköy Mahalle Muhtarı Mücvel Akbacı, Vali ve Kaymakam eşlerinin aralarında bulunduğu il yöneticilerinin eşlerini mahallelerinde ağırladıklarını söyledi.

Burada kadınların sorunlarını dinlediklerini, onların sorunlarına çözüm ürettiklerini dile getiren Akbacı, 'Kadınlarımız çok memnun kaldı. Herkes kendi dilinde derdini anlatıyor. Bazen sayın Valimiz geliyor o da erkeklerin sorun ve taleplerini dinliyor. Allah onlardan razı olsun. ' diye konuştu.

Mahalle sakini Büşra Bağış, belediyenin hizmetlerinde artış olduğunu belirterek, belediyeden özellikle kadınlara yönelik eğitim hizmeti beklediklerini söyledi.

Sorunlarını hemcinslerine rahat anlatabildiklerini söyleyen Bağış, şunları belirtti:

'Köyümüzde kadın merkezi ve Kur'an kursumuz yok. Kadınların eğitilmesine yönelik hizmet bekliyoruz. Buraya gelip bizleri dinledikleri için onlara çok teşekkür ediyoruz. Derdimizi Kürtçe, Türkçe ve Arapça anlattık. Sorunlarımız not aldılar, inşallah sıkıntılarımız çözülür. Sorunlarımızı ilgili kurumlara iletecekler. '

Süreyya Kargı, özellikle elektrik kesintisi ile okul servisi sorunu yaşadıklarını aktararak, 'İyi ki geldiler, derdimizi dinlediler. İnşallah sorunlarımız çözülür.' ifadesini kullandı.

Türkçe bilmediği için duygularını Kürtçe ifade eden Mence Erik (77), il yöneticilerinin eşlerine dua ederek, 'Kendilerinden çok memnun olduk. Geldikleri için teşekkür ediyoruz.' diye konuştu.

- 'Başımızın üzerinde yerleri var'

Sevim Çeltiz de 'Başımızın üzerinde yerleri var. Allah onlardan razı olsun, ömürlerini uzatsın.' dedi.

Suriyeli Şehnaz Ali de Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye'de yöneticilerin yanı sıra eşlerinin de dertlerine ortak olmak için çalıştığına işaret eden Ali, 'Türkiye'yi çok seviyorum. Allah Cumhurbaşkanı ve Başbakanının ömrünü uzatsın. Burada da kadınlar gelip derdimiz dinliyor. Allah onlardan razı olsun. İnşallah her zaman gelirler.' ifadelerini kullandı.

Mustafa Yaman'ın eşi Gülseren Yaman, kendilerinin resmi görevlerinin olmadığını vurgulayarak, kadınların birbirleriyle daha iyi iletişim kurduğunu söyledi.
Kaynak: AA