Kosovalı Çiftçiler TİKA İle Entansif Tarıma Geçiyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Kosova’nın tek Türk Belediyesi olan Mamuşa’da tarımla uğraşan 45 çiftçiye tarım makineleri desteğinde bulundu.

Kosovalı Çiftçiler TİKA  İle Entansif Tarıma Geçiyor
Türklerin çoğunlukta olduğu ve Kosova’da Türklerin yönettiği tek Türk Belediyesi olan Mamuşa’da üretim alanlarının artırılması, üretim teknolojisinin geliştirilmesi ve istihdam oluşturma amacıyla geçimlerini tarım sektöründen sağlayan Akasya Tarımcılık Derneği üyesi 45 çiftçiye tarım makinesi desteği verildi.

TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında, 15 adet toprak mikseri-freze, 10 adet ilaçlama makinesi, 10 adet diskli tırmık, 5 adet pulluk ve 5 adet bıçaklı tırmık makinesi ile dernek üyesi tüm çiftçilerin faydalanabileceği 1 adet 4 sıralı fide ekme makinesi düzenlenen törenle çiftçilere teslim edildi.

Törene, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Dr. Mahmut Çevik, Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç,TİKA Priştine Program Koordinatörü Necip Özay Özütok, Koordinatör Yardımcısı Fulya Aslan, Akasya Tarımcılık Derneği Başkanı Fatih Mazrek ve Mamuşalı vatandaşlar katıldı.

TİKA BADA Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik törende yaptığı açıklamada, TİKA olarak Kosova genelinde kırsal alanlarda ve Mamuşa’da tarımsal kalkınmayı ön plana alarak yeni bir yatırım programı başlattıklarını kaydetti.

TİKA BADA Daire Başkanı Dr. Çevik, bu çerçevede çiftçilere temin edilen tarım makineleri ve daha önceden yapılan sera çalışmalarıyla mevcut cari üretim potansiyelini arttırmaya devam edeceklerini söyledi.

Dr. Çevik,TİKA projelerinin temel maksadının bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada yıllar önce var olan dostluğun samimiyetin kardeşliğin bu coğrafyada sağlanmasına katkı sağlamak olduğunu vurguladı.

Kosova’da tarım faaliyetinin en yoğun olarak gerçekleştirildiği bölgelerden biri olan Mamuşa’da gerçekleştirilen tarım makineleri desteği ile üretim teknolojisinin geliştirilmesiyle yapılan işin maliyeti düşürülerek, toprağın ekim vaktine yetişmesi, yabancı otlarla mücadele edilmesi ve ekimin zamanında yapılması sağlanacak.
Kaynak: İHA