İspanya, 11 Mart Terör Saldırılarının Kurbanlarını Andı

İspanya'nın başkenti Madrid'de 193 kişinin öldüğü ve 2 bine yakın kişinin yaralandığı 11 Mart 2004 terör saldırılarının kurbanları anıldı.

Avrupa tarihinin en büyük terör saldırısı olarak bilinen, 193 kişinin ölüp, 2 bine yakın kişinin yaralandığı 11 Mart 2004 tarihindeki saldırıların kurbanları Madrid'de düzenlenen törenlerle anıldı.

11 Mart saldırıları mağdurları derneği, siyasetçiler, itfaiye ve güvenlik görevlileri ile vatandaşların katılımıyla gün boyunca Madrid'in farklı noktalarında anma törenleri düzenlendi. İlk resmi tören, 13 yıl önceki terör saldırılarında hayatını kaybedenler, yaralılar ve yardım ekipleri anısına Sol meydanına konulan plakanın önünde yapıldı. Anma törenlerinin en önemlisi ise terör saldırıları sırasında en çok insanın hayatını kaybettiği Atocha tren istasyonunda gerçekleşti. Buradaki törene, Madrid Özerk Yönetim Başkanı Cristina Cifuentes, Belediye Başkanı Manuela Carmena, Vali Concepcion Dancausa, Terörizm Kurbanları Derneği Başkanı Mari Mar Blanco, 11 Mart Terörizm Mağdurları Derneği Başkanı Eulogio Paz ile siyasi partiler, sendikalar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Ayrıca Madrid'deki saldırıda hayatlarını kaybedenlerin anısına Retiro parkında yapılan 'Anılar Ormanı'nda da bir tören düzenlendi. Yapılan konuşmalarda 11 Mart'ın aynı zamanda 'Avrupa Terörizm Kurbanları Günü' olduğu hatırlatılıp, terörizm mağdurlarının onurlarının korunması, haklarının daha çok savunulması ve gerçeklerin ortaya çıkarılması çağrısında bulunuldu.

Bu arada gazetecilere yapılan açıklamalarda da Madrid Özerk Yönetim Başkanı Cifuentes 'Tüm Madridliler için çok duygu yüklü bir gün. 11 Mart'a ilişkin çok kötü anılarımız var. Aradan 13 yıl geçti ve bu korkunç saldırıya karşı tüm Madridliler örnek bir tavır göstermeye devam ediyor.' derken, Madrid Belediye Başkanı Carmena da 'Bu tip törenler sadece Madrid'de değil tüm dünyadaki terör saldırılarına karşı çıkmak içindir. Terörizm mağdurlarına karşı hepimiz birlik olmalıyız.' şeklinde konuştu.

11 Mart 2004 tarihinde Madrid'deki 4 trende zaman ayarlı bombalarla gerçekleştirilen terör saldırılarında 143'ü İspanyol olmak üzere 17 farklı ulustan toplam 193 kişi hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada sanık olan 116 kişiden sadece 28'i yargılanmış ve bunlardan 18'i hapis cezası almıştı. Mevcut durumda 11 Mart saldırılarından dolayı cezaevinde 10 kişi bulunurken, 2017 yılı sonunda 2'sinin daha serbest kalması öngörülüyor.

11 Mart'taki terör saldırılarını gerçekleştiren grubun 'beyin takımının', bu olaydan 3 hafta sonra (3 Nisan 2004) Madrid'in Leganes ilçesindeki bir evde saklandığı ortaya çıkarılmıştı. Ancak polisin operasyon düzenleyeceğini anlayan evdeki 7 kişi bomba patlatarak kendilerini öldürmüşlerdi. İspanya'daki soruşturmalara göre El Kaide'nin üstlendiği saldırıların başındaki isimlerin 'Tunuslu' lakaplı Serhan Bin Abdülmecid ve 'Çinli' lakaplı Cemal Ahmidan oldukları belirtilmişti.
Kaynak: AA