Fındıkta Külleme Hastalığı

Gölyaka'da 'Fındıkta Külleme Hastalığıyla Mücadele' konferansı düzenlendi.

Kuyudüzü sosyal tesislerinde düzenlenen konferansa, Gölyaka İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Demircan, ilçe Ziraat Odası Başkanı Bayram Bülbül, Kuyudüzü Mahalle Muhtarı Halil Düzen ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansta konuşan Mühendis Demircan, fındık mahsulünü tehdit eden hastalığın önlem alınması gereken ciddi bir konu olduğunu söyledi.

Fındıkta külleme hastalığının yapraklarda lekeler, matlaşma ve ilerleyen dönemde de kuruma gibi belirtilerinin olduğunu söyleyen Demircan, 'Yapraklarda kıvrılma ve vaktinden önce döküm meydana gelir. Genç sürgünlerde ve çotanakların yüzeyinde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme ve özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar görülür. Bu şekilde hastalık fındıkta hem verim hem de kalite kayıplarına neden olur.' dedi.

İlçe Ziraat Odası Başkanı Bayram Bülbül de konferansın yapılmasına katkısı olan Kuyudüzü Mahalle Muhtarı Halil Düzen'e ve katılanlara teşekkür etti.

Kaynak: AA