Dünyaca Ünlü Zeytinyağı Tadım Uzmanları Edremit'te

10. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Yarışması'na jüri üyesi olarak katılmak üzere Türkiye'ye gelen tadım uzmanları, bölge zeytinyağlarıyla tanıştırıldı Tayvanlı jüri üyesi ve zeytinyağı tadım uzmanı Ellen Wu: 'Bu zeytinyağı bana çok tatlı ve meyvemsi bir tat veriyor. Kendi yağlarını ve zeytinlerini ülkemizde tanıtmaları adına Türk üreticilerini de kendi ülkeme davet ediyorum'

Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenecek 10. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Yarışması'na jüri üyesi olarak katılmak üzere Türkiye'ye gelen dünyaca ünlü zeytinyağı tadım uzmanları, Balıkesir'in Edremit ilçesinde bölge zeytinyağlarını tattı.

Edremit Ticaret Odası bünyesindeki Duyusal Analiz Laboratuvarı Zeytinyağı Tadım Salonu'na gelen tadım uzmanları, burada Türk zeytinyağı hakkında bilgi aldı ve Edremit Körfezi'nde üretilen zeytinyağlarının tadımını gerçekleştirdi.

Ziraat yüksek mühendisi ve zeytinyağı tadım uzmanı Birsen Pehlivan, burada yaptığı konuşmada, Zeytindostu Derneği tarafından bu yıl 10'uncusu yapılacak yarışma kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerinden tadım uzmanlarının ülkeye geldiğini söyledi.

Yarışmanın, Türkiye'de üretilen zeytinyağlarının kalitesini tespit etmeyi amaçladığını hedeflediğini vurgulayan Pehlivan, 'Bu yarışmanın amacı kaliteyi arttırmak. Edremit'teki markaların Türkiye tüketicisine ulaşmasını biraz daha hızlandırmaya katkıda bulunmak amacıyla burayı tercih ettik.' dedi.

Tayvanlı jüri üyesi ve zeytinyağı tadım uzmanı Ellen Wu ise Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde ilk sıralarda olmasına rağmen çok bilinmediğini, bunun pazarlama alanındaki eksiklerden kaynaklandığını düşündüğünü ifade etti.

Türkiye'de üretilen zeytinyağını çok beğendiğini dile getiren Ellen Wu, 'Bu zeytinyağı bana çok tatlı ve meyvemsi bir tat veriyor. Yağları ve zeytinleri ülkemizde tanıtmaları adına Türk üreticilerini de kendi ülkeme davet ediyorum. Bence bu gerçekten onlar için başarılı bir adım olur.' diye konuştu.

Edremit Ticaret Odasının davetiyle ilçeye gelen jüri üyeleri daha sonra Edremit Belediyesini ziyaret etti. Tariş Edremit Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifini de gezen grup, ardından Zeytinli Mahallesi'ndeki Edremit Evren Ertür Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi'ne geçti.

Asırlık zeytinyağı üretim aletleri ve çalışma şekilleri hakkında bilgi alan jüri üyeleri, daha sonra Balıkesir'den ayrıldı.
Kaynak: AA