Başbakan'dan Hollanda'ya Açıklaması 'Bunlar Dostluğa Sığmaz'

Başbakan Binali Yıldırım, Hollanda’nın tavrının dostluğa ve müttefikliğe sığmadığını belirterek, “Avrupa’yı bir kez daha uyarıyorum. Ey Avrupa Türkiye’nin iç işlerine, siyasetine burnunuzu sokmayın, taraf olmayın” dedi.

Başbakan'dan Hollanda'ya Açıklaması 'Bunlar Dostluğa Sığmaz'
Başbakan Binali Yıldırım, Balıkesir’de Kuva-i Milliye Meydanı’nda toplu temel atma töreninde halka hitap etti.

Hollanda’nın; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na izin vermemesine tepki gösteren Başbakan Binali Yıldırım, “Terör örgütlerinin hayır demelerinin ne demek olduğunu biz biliyoruz. Neden hayır dediklerini biliyoruz. CHP’nin ısrarla, neden hayır dediğini bu millet bir türlü anlamıyor, anlamayacak. Hayır’cılar, kervanına Avrupalılar da katıldı.

Almanya arkasından Hollanda. Bunlar da hayırcı oldular. Dikkat ederseniz, oraya gurbetçilerimizle vatandaşlarımızla buluşmaya giden bakanlarımıza, milletvekillerimize yasak koyuyorlar. Engel çıkarıyorlar. Ne kadar engel çıkarırsanız çıkarın. Bizim memleket sevdamızı, gurbetteki kardeşlerimiz 16 Nisan’da size bunun cevabını sandıkları doldurarak vereceklerdir. Bakın biz Türkiye olarak, sizin seçim işlerinize iç siyasetinize karışmıyoruz. Ama gördüğüm kadarıyla başta PKK terör sempatizanları, FETÖ’cüler olmak üzere ne kadar Türkiye’nin aleyhinde çalışan varsa, sizin için baş köşede yer buluyor. Bunu yapmayın. Buradan uyarıyorum. Bunlar dostluğa sığmaz. Bunlar müttefikliğe sığmaz . Türkiye’nin düşmanlarına dostluk yapanlar, Türkiye’ye düşmanlık yapmış olurlar. Biz buradan bir kez daha diyoruz ki, ey Avrupa, lütfen Türkiye’nin iç işlerine, siyasetine burnunuzu sokmayın. Taraf olmayın. Eğer taraf olursanız bunun hesabını da bu millet verir” dedi.



“HAŞHAŞİ ÖRGÜTÜN BAŞINDAKİ MUTLAKA HESAP VERECEK"

“Bizi Kurtuluş Savaşı’nda durduramadılar” diyen Yıldırım, “Bugün mü durduracaklar? Elbette durduramazlar. Büyük Türkiye’den büyüyen, gelişen Türkiye’den rahatsız olanları biz de 16 Nisan’da evet, evet, evet diyerek rahatsız edeceğiz. Evet diyeceğiz, bu hain örgütlerin sonuna getireceğiz. Ekonomiyi büyüteceğiz, Türkiye’nin gücüne güç katacağız. Evet diyerek aydınlık yarınları hep birlikte inşa edeceğiz. Türkiye’nin geleceğini evet oylarıyla daha güçlü inşa edeceğiz. Biz ant içtik, yemin ettik. 21. yüzyıl mutlaka Türkiye’nin yılı olacaktır. 15 Temmuz’da kanlı terör örgütünü nasıl yok ettiysek, bundan sonra da onun müsebbibi, FETÖ, Haşhaşi örgütün tepesindeki terörist başın da mutlaka hesap verecek. Onu da sağlayacağız inşallah O gün, alçaklara boyun eğmeyen cumhurbaşkanımız, dik duran hükümetimiz ve arkamızda 80 milyon milletimizle beraber, o darbeci teröristlere darbeyi vurduk. Halkın gücü tankın gücünü yendi” dedi.



“DARBELER DÖNEMİ KAPANACAK"

16 Nisanda darbeler ve vesayet döneminin kapanacağını ifade eden Yıldırım, “Şimdi bir anayasa değişikliği yapıyoruz. Bunun amacı, Türkiye’de artık çeşitli şekillerde çeşitli bahanelerle milli iradenin verdiği gücü, siyasetin elinden almaya çalışanlara karşı tedbir almak. Millet seçiyor, Ankara’ya gönderiyor. Ama Ankara’ya gittiğinizde hiç tanımadığınız ortaklarla karşılaşıyorsunuz. Yav kardeşim, sen neredeydin? Seçim zamanı Balıkesir’de , İzmir’de görmedik. Havran’da, Sındırgı’da görmedik. Onlar size diyor ki, öyle biz seçim gezisi falan yapmayız. Biz burada otururuz, Ankara’da bekleriz. Kim iktidara gelirse, biz onlara ortak oluruz. Var mı böyle yağma? Halkın vermediğine kim sahip çıkabilir? 15 Temmuz’da bunu yapmaya kalktılar. Halk gereken cevabı verdi mi? Siz gereken cevabı verdiniz mi? Evet. Şimdi 16 Nisan’da vesayet ortaklıklarını sona erdiriyoruz. Darbeler dönemini inşallah kapatıyoruz. Tek güç var, halkın gücü. Halkın gücünden başka hiçbir güç tanımıyoruz. Bu değişikliğin asıl özü budur; cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Cumhurbaşkanını sandıkta siz seçeceksiniz. Vekilleri de siz seçeceksiniz. Türkiye’yi kim yönetecek ilk günden belli olacak. Ankara’da ne olacak diye gözünüz arkada kalmayacak. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde başbakanlık yok. Bana diyorlar ki, sen başbakansın. Başbakanlığı bu değişiklik, halk oylaması ortadan kaldırıyor. Sen kendini paralayacak şekilde bunun için çalışıyorsun. Aklından zorun mu var? Değerli kardeşlerim, mesele memleket olunca bin Ali de, bir Ali de feda olsun. Biz faniyiz. Önemli olan memleket. Önemli olan millet. Önemli olan gelecek. Önemli olan gençler, sizsiniz. Şimdi bu sistemi, inşallah 16’sında devreye alacağız” diyerek, önemli olanın şahıslar değil, memleket olduğunu söyledi.



“KARŞI ÇIKANLAR BELLİ"

“Peki bu işe kim karşı çıkıyor?” diyen Yıldırım, “Karşı çıkanlara bakalım. PKK bölücü terör örgütü diyor ki “Hayır kampanyası yapacağız”. Eğer evet çıkarsa, biz biteriz. Evet çıkacak, onlar da bitecek. Çok çalışacağız. 16 Nisan’a kadar bize durmak yok. Yorulmak yok. Gece gündüz demeden çalışacağız. Başka kim karşı çıkıyor bu işe? FETÖ Terör Örgütü ve yandaşları da karşı çıkıyor. Onlar da hayır çıkması için kampanya yapıyor. Bir de HDP’yi konuşmaya lüzum yok. Onlar bölücü terör örgütünün taşeronu. Esiri olmuşlar. Hayır deseler ne olur, demeseler ne olur? Onlar zaten bu milletin gözünden düşmüşler. 16 Nisan’dan sonra inşallah temelli milletin gündeminden düşecekler. Başka kim hayır diyor. Kılıçdaroğlu hayır diyor” şeklinde konuştu.



“BİZİM HALKA ANLATAMADIĞIMIZI KILIÇDAROĞLU ANLATTI"

Yıldırım, “Yuh” sesleri üzerine, “Kardeşim gerek yok, değmez” diyerek kalabalığı susturdu. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kılıçdaroğlu neden karşı çıkıyor bir türlü anlayamadık. Bir gün diyor ki, (Bu sistem gelirse, cumhurbaşkanı ile başbakan ayrı partiden olursa nasıl anlaşacaklar?) Biz bir türlü anlatamadık. Ama Kılıçdaroğlu, sağ olsun, bizim yerimize anlattı. Biz de tam bunu diyorduk. Bu iki başlılık sorun üretiyor. İki başlı olunca anlaşmazlıklar oluyor. Sistem tıkanıyor. İşler yavaşlıyor ve ülkenin büyümesi, kalkınması, ekonomisinin güçlenmesi, demokrasisinin gelişmesi gecikiyor. Meğerse, Kılıçdaroğlu değişikliği okumamış. Anayasayı okumamış. O zannediyor ki, bu değişiklikten sonra başbakan da olacak, cumhurbaşkanı da olacak. Olmayacak. Kılıçdaroğlu! Biraz daha fazla çalışman gerekecek. Öyle seçimde kaybet, tekrar devam et, tekrar kaybet, tekrar devam et devri bitti. Çalışacaksın, başarılı olursan olacaksın, olamazsan Allah selamet versin. Bu tutmadı ya, bu sefer diyor ki adamları, (Kılıçdaroğlu bunların tersinden okur) diyor. Konuştukları zaten düzgün bir şey değil. Tersinden okuduğu aynen doğru. Her şeyi tersinden okuyorsa, bu memleketin hali ne olacak? Yazık değil mi? Bu sistem demek, bürokrasinin daha hızlı çalışması demek. Bu sistem demek, işlerin daha hızlı gitmesi demek. Bu sistem, demokrasinin daha güçlenmesi demek. Bu sistem demek, milletin iradesinin yönetime hakim olması demektir. MHP ile birlikte, gerçekleştirdiğimiz bu Anayasa değişikliğini 16 Nisan’da inşallah milletimizin onayına sunuyoruz. Böylece 16 Nisan’da millet kararını verecek. Milliyetçi ve ülkücü kardeşlerimiz bu değişikliğe evet diyor. MHP bu değişikliğe evet, BBP evet diyor. Toplumun büyük kesimi evet diyor. Kesin hayır diyenler, terör örgütleri. Terör örgütlerinin hayır demelerinin ne demek olduğunu biz biliyoruz. Neden hayır dediklerini biliyoruz. CHP’nin ısrarla neden hayır dediğini bu millet bir türlü anlamıyor, anlamayacak”.

“YENİ SİSTEMDE YETKİ TAMAMEN MİLLETİN"

Yeni sistemde güç ve yetkinin tamamen millete verileceğinin altını çizen Yıldırım, şunları söyledi:

“Bundan sonra sizin yetki vermediğiniz biri çıkıp ben şunu yapacağım diyemeyecek. Yeni sistemde, hükümet krizleri artık tarihe karışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçim krizi diye bir şey kalmıyor. Darbelerin sonu geliyor. Bu sistemle Türkiye geleceğe emin adımlarla yürüyor. 16 Nisan’a sadece kağıt üzerinde beyaz evet bölümüne mühür basmakla kalmayacağız. 16 Nisan’da Türkiye’nin geleceğini aydınlatacağız. 16 Nisan’da geleceğin büyük Türkiye’sini inşa edeceğiz. 16 Nisan’da terör örgütlerine hak ettikleri cevabı vereceğiz. 16 Nisan’da Almanya’ya Hollanda’ya ya da Avrupa’da hayır için gayret edenlere de gereken cevabı vereceğiz. Evet çıktığında Türkiye’nin bütün düşmanlarının hevesleri kursağında kalacak. Terör örgütleri diz çökecek. Vesayet odakları, el aman dileyecek. Türkiye’nin büyümesinden rahatsız olanlar diz çökmeye mahkum kalacak. Onun için 16 Nisan’da hep birlikte sandıkta olacağız. Sadece Türkiye değil, bütün mazlumlar, Suriye’deki Filistin’deki Arakan’daki, Afganistan, Irak, Mısır’daki mazlum ve mağdurlar sizden Evet bekliyor. Güçlü Türkiye için, güçlü bir Evet bekliyor. Sizin vereceğiniz evetler, inşallah Ortadoğuya’da huzur getirecek, barış getirecek. Kardeşlik getirecek. Avrupa’ya ders verecek. Sizin Evetiniz Kandil’i titretecek, Pensilvanya’yı dize getirecek, DEAŞ’ı çökertecek, sizin de bizim de sorumluluğumuz büyük. Onun için ihmal yok. Sandığa gideceğiz. Mührü vuracağız. 280 kiloluk mermiyi sırtına vuran Seyit Onbaşı’nın torunları olarak Çanakkale’nin nasıl geçilmez, yenilmez olduğunu bu ay yıldızlı bayrağın nasıl eğilmez olduğunu bütün dünyaya gösterdiniz. Büyük Türkiye’yi kurmaya var mısınız? Bu tuzağı bozmaya var mısınız? Bir kez daha istikrar ateşini yakmaya hazır mısınız? 16 Nisan’a sandığa hazır mıyız? Gücümüz millet kararımız evet, davamız millet kararımız evet. Meselemiz memleket kararımız evet. Allah sizden razı olsun”.

BALIKESİR’E KAZANDIRILAN HİZMETLER

Balıkesir’e yapılan yatırımlar hakkında da bilgi veren Yıldırım, “Balıkesir’e 14 yılda çok büyük eserler kazandırdık. 14 yılda Balıkesir’e yaptığımız yatırımın tutarı 22 milyar lira. Helal hoş olsun. 2002 yılından bu yana, Balıkesir’e 8 milyar tutarında 271 teşvik desteği verdik. 2016’da sadece Balıkesirlinin çalışacağı 522 milyon liralık 16 yatırım projesini onayladık. Eğitimde 3 bin yeni derslik yaptık. 15 bin 900 bilgisayarı okullara gönderdik. 628 internet sınıfı, 834 adet bilişim teknoloji sınıfı kurduk. 20 bin 500 tablet bilgisayarı yavrularımıza dağıttık. Balıkesir’de 2002 yılında sağlık alanında yoğun bakım ünite sayısı 25 idi. Bugün bu sayı 288’e çıktı. Ambulans sayısı 13 idi. Bugün 68. 112 acil sayısı 11 idi. Şimdi 42. Hepsi Balıkesirli kardeşlerime ak sütleri kadar helal olsun. Bizim tek derdimiz, millete daha fazla nasıl hizmet yapabiliriz. Bunlar bizi tatmin etmiyor. 2002 yılında Balıkesir’de lisanslı sporcu sayısı 3 bin 700 civarındaydı. 28 yeni spor tesisi yapıp Balıkesir’e kazandırdık. Bugün lisanslı sporcu sayısı 61 bine çıktı. Bu millete imkan verildiğinde nelerin yapılacağını görüyorsunuz. 1923’ten 2002’ye kadar yani Balıkesir’i 80 yılda yapılan bölünmüş yol miktarı 76 kilometreydi. 14 yılda bunun üzerine 467 kilometre bölünmüş yol koyduk. Araba güzel araba yeni, yol kötü. Viraj çok. Yönlendirme levhaları yok. Güvenlik zayıf. Bu millete bu sistem yakışmıyor. Bu yol bizim size ulaşmamıza engel oluyor. Bu sistem, bizim sizlerle buluşmamıza hizmet etmemize engel oluyor. 14 senede, bunları yaptık. Ama ne zorluklarla karşılaştık. Eğer bu sistem iyi çalışsaydı, yargı darbe girişimleri, ordu darbe girişimleri FETÖ darbe girişimleri olmasaydı, bugün Türkiye bu konumdan çok daha ileri durumda olacaktı. Bu engelleri sizlerin sayesinde, desteğinizle aştık. Allah’ın izniyle, bundan sonra da 16 Nisan’da demokrasi otobanını inşa ediyoruz. Hazır mısınız. Artık hiç kimse bu milletin önünde duramaz. Allah Balıkesir’den razı olsun. Siz böyle dik durdukça biz de diklenmeden dik duracağız. Sizin emrinizi yerine getireceğiz. Sizin desteğinize layık olacağız””.

DEV PROJENİN TEMELİ ATILDI

76 bin metrekare arsa üzerinde 24 bloktan ve toplam 1334 daireden oluşan "Yeni Karesi" projesi 300 milyon liralık ihale bedeli ile Balıkesir tarihinin en büyük inşaat projesi. Modern inşaat teknikleri kullanılarak sağlam zemine oturan konutlar inşa edecek olan BALTOK, Balıkesir’in ilk kez 15 kattan oluşacak bloklarının inşası için 6 adet kule vinç yerleştirerek projeyi 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlamayı hedefliyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un vizyon projeleri arasında yer alan Çamlıktepesi ve Hilal Camii projesi 135 milyon liraya mal olacak. Alan, çocukların, gençlerin ve tüm yaş gruplarından gelen halkın turistik, sportif, kültürel, bilimsel, dinî, ticarî ve eğlence için kullanabileceği şekilde tasarlandı. Geceleri aydınlatılacak ve güvenliği yeniden tesis edilecek alan şehre nefes aldıracak. Projede, Çamlık Camii ve Hilal Minare, Balıkesir Türk Tarihi Sokağı, Bilim Merkezi, Minia Balıkesir, Kent Kütüphanesi, alışveriş sokakları, ticari birimler, çocuk oyun alanları, Heliport, yürüyüş parkuru, mesire alanları, restoran, yollar ve otoparklar bulunuyor.

(Bahadır Demirçeviren - Taşkın Sarıca - Ahmet Faruk Çabuk/İHA)
Kaynak: İHA