Türkiye Şehitlerini Anıyor

Genelkurmay Başkanlığı tarafından başlatılan “Türkiye Şehitlerini Anıyor” ekinliği kapsamında, 1.Dünya Savaşı şehitlerinden Şehit Piyade Er Emin Oğlu Ali ve Şehit Piyade Er Halil Oğlu Ali’nin aziz ruhu için tören düzenlendi.

Aziz şehitlerimizi yad etmek için Genelkurmay Başkanlığı tarafından başlatılan “Türkiye Şehitlerini Anıyor” etkinliği kapsamında, 08 Mart 2017 tarihinde Harbiye Askeri Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında, 1. Dünya Savaşı şehitlerinden Şehit Piyade Er Emin Oğlu Ali ve Şehit Piyade Er Halil Oğlu Ali’nin aziz ruhu için tören düzenlendi.

Öğretmen Albay Erhan Altunok’un sunumlarıyla gerçekleştirilen törende, Piyade Er Emin Oğlu Ali ve Piyade Er Halil Oğlu Ali’nin şehadetleri anlatıldı. Sunumuna 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak başlayan Altunok, “Kadın her daim başımızın tacıdır. Hep vefakar olmuştur Türk kadını. Nene Hatun, Halide Edip, Nezahat Onbaşı, Erzurumlu Kara Fatma, Halime Çavuş ve daha niceleri” ifadelerini kullandı.

Altunok, Şehit Polis Memuru Şerife Özden Kalmış’ı, “Şehit Şerife Özden Kalmış kardeşimiz de bu vatan için şehadet şerbetini içenlerdendir. 6 aylık hamileydi henüz, hem kendisine hem karnındaki doğmamış çocuğuna kıydı. İki melek el ele gittiler cennete” sözleriyle andı.

Şehit Piyade Er Emin Oğlu Ali’nin şehadetini anlatan Altunok, şu ifadeleri kullandı:

“Çanakkale Cephesi’ne gönderileceğini öğrenince o zamana kadar biriktidiği 3, 5 kuruşu Süleyman amcasına emanet etti. ‘Dönemezsem eğer Münevver kızım bu parayla mutlaka okusun, Amca’ diye sıkı sıkı tembihledi. Top atışlarının siperlerimizi dövdüğü bir gündü. Düşman ara verdi atışlara ve Mehmetçiklere de kısa bir nefes almaları için vakit verildi.

Emin Oğlu Ali sohbet için yanına gelen arkadaşlarını tam uğurlamıştı ki bir top mermisi düştü yakınına ve haylice bir toprak bu Anadolu delikanlısının üzerini kapladı. Ona bir mezar bile kazamadılar.”

Altunok, Şehit Piyade Er Halil Oğlu Ali’yi anlatırken, “Seferberlikte 41 yaşındaydı. Delikanlılara taş çıkaracak kadar güçlü, kuvvetli ve kendisine nazar değdirecek kadar da yakışıklıydı. Mahşerin en kanlı yaşandığı yerlerin başındadır Arıburnu ve Halil Oğlu Ali de düşmanın çıkartmasına ilk karşı koyan birliktedir. Mustafa Kemal için ‘Herkesin gaflet uykusunda uyuduğu bir koğuşta kalkınız yangın var diye haykıran ilk gür sestir’ derler. Çıkartmaya ilk karşı koyan birlik Ali’nin birliğiydi. Kahraman 57’inci Alay, o çıkartmada tüm personelini şehit vermişti. İşte Ali de o kahraman askerlerden biriydi” diye konuştu.

Kaynak: İHA