Türkiye'de Her 6-7 Erişkinden Biri Kronik Böbrek Hastası

Kilis Halk Sağlığı Müdürü Dr. Turgay Happani, kronik böbrek hastalığının dünyada salgın halini almış ciddi bir halk sağlığı meselesi olduğunu belirterek, "Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde kronik böbrek hastalığı bulunuyor" dedi.

Türkiye'de Her 6-7 Erişkinden Biri Kronik Böbrek Hastası
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Turgay Happani, Kilis Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi’nde böbrek yetmezliği tedavisi gören hastaları ziyaret etti. Kronik böbrek hastalığının erken saptandığında sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Müdür Happani, "Ancak farkındalığının ve erken tanısının düşük olması birçok vakada erken teşhise imkan vermemektedir. İnsanımızın hastalığın farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir. Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışması, Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir” dedi.

Kronik böbrek ve obezite hastalığı ile alakalı bazı tavsiyelerde bulunan Halk Sağlığı Müdürü Happani, "Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun, düzenli egzersiz yapın, tuzu azaltın, yeterli sıvı alın, sigara içmeyin, ağrı kesici ilaçlardan kaçının, kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün, risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur. Gelecek nesillerimiz için herkesin el birliği içerisinde obezitenin önlenmesi ve böbrek hastalıklarından korunması için çalışması gerekmektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA