Tokat'ta '2017 Yılında Türkiye Ekonomisi' Konferansı

Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy, Türkiye’nin sıcak paraya bağımlı bir ülke olduğunu ifade ederek, “Sıcak para geldiği zaman Türkiye ekonomisi büyümeye başlıyor, gittiği zamanda pat diye geriliyor” dedi.

Tokat'ta '2017 Yılında Türkiye Ekonomisi' Konferansı
Tokat’ta kuruculuğunu işadamı Burhan Besler’in yaptığı Dostlar Meclisi, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy’u ağırladı. TSO Seyirtepe Sosyal Tesislerinde Dostlar Meclisi üyesi iş adamları ve Türkiye Gazetesi Bölge Temsilcisi Halil Güleroğlu ile bir araya gelen Prof. Berksoy, 2017 yılında Türkiye Ekonomisi konulu konferans verdi. Büyüyebilmek için sizin etrafımızdaki ülkelerinde de büyümesi gerektiğini ifade eden Berksoy, “Bizim etrafımız karışık, aşağımızda savaş var. Esas büyük ortağımız olan AB’de sıkıntı var. Bir başka sıkıntı ABD Merkez Bankası 2008 krizinden bu yana likiditesini para arzını genişleterek büyümeyi bir miktar kışkırtmaya çalıştı. Şöyle bir sorun var para arzının artırılması son bir iki senedir sonuç aldı gibi ABD ekonomisinde büyüme pozitife geçti. Bu sene tahmin ediyoruz yüzde 3 büyüyecek. Bu yüzde 3’lük büyüme ABD ekonomisi için iyi bir büyüme” dedi.

“Sıcak paraya bağımlı bir ülkeyiz”

Avrupa ekonomisi halen kıpırdamış olmadığını ifade eden Berksoy, “FED bizim içinde problem herkes içinde problem toplantı yapacağı bir hafta 10 gün öncesinden sıkıntı başlıyor. Bizde de kur yükseldi. Döviz kuru yükseliyor, faiz yükseliyor. Bu aralar kredi derecelendirme kurumları faal yeni kredi notları falan veriyorlar. Bu bizim için büyük bir risk. Çünkü biz sıcak paraya bağımlı bir ülkeyiz geldiği zaman Türkiye ekonomisi büyümeye başlıyor, gittiği zamanda pat diye geriliyor” diye konuştu.

Kendisine en çok sorulan sorulardan bir tanesi 3. Dünya savaşı olur mu? Olduğunu ifade eden Berksoy açıklamalarını şöyle tamamladı: “Olmaz diyemiyorum ama küçük savaşların olacağı görünüyor. Bir Türk atasözü var ‘Taç Giyen Baş Akıllanır’ diye şimdi Donald Trump taç giydi akıllanır diye bekliyoruz. Ama akıllanmış hali de yok. Herhangi bir şey yaptığı zamanda çok önemli bir risk olacağı belli”.
Kaynak: İHA