'Seferberlik İçerisindeyiz'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin seferberlik içerisinde olduğuna dikkat çekerek, üstünde durduğu ihracat konusunda ise, “İhracat yapın sizi ödüllendirelim” ifadelerini kullandı.

'Seferberlik İçerisindeyiz'
Şimşek’in Eskişehir Ticaret Odasındaki (ETO) iş adamlarıyla buluşacağı salonda, jandarma personeli ve uzman köpek tarafından bomba araması yapıldı. Burada iş adamlarıyla gerçekleştirdiği buluşmada konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ülke olarak seferberlik içerisinde olduğumuzu söyledi.

4 seferberlikten bahseden Şimşek, birincisinin istihdam seferberliği, ikincisinin yatırım seferberliği, üçüncüsünün ihracat seferberliği dördüncüsünün de reform seferberliği olduğunu kaydetti.

İhracat seferberliğine parantez açan Şimşek, “İş-talep her zaman Türkiye için önemli olmuştur. İş-talep merkezde olmuştur. Genelde iş-talep kolay olmuştur. Yani kar marjı nispeten iyi ve rahat. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Türkiye, sadece iş-talebe dayalı bir modelle uzun süre gidemez. Gidemiyor. Onun için benim size bir tavsiyem var. Ne yaparsanız yapın artık ihracatı ikinci bir konu olarak değerlendirmeyin. ‘İç piyasa daralırsa ben bir bakayım’ şeklinde yapmayın. Aslında siz dünya ölçeğinde rekabet edebiliyorsanız. Dünyaya satacak mal üretiyorsanız zaten çok rahatsınız demektir. Onun için ihracat ihracat ihracat. Peki ne yaptık ihracat için? Bakın bu yılın bütçesinde destekleri 3 kat arttırdık. Eximbank’ın kaynaklarını o kadar arttırdık ki tamamı kullanılamıyor. Bakın altını çiziyorum, o kadar arttırdık. Şimdi sermayesini daha da arttıracağız. Merkez Bankası üzerinden kaynaklarını arttırdık. Şimdi pasaport meselesi var. Uzun süre talep ediliyordu. Buyurun ihracat yapın sizi ödüllendirelim. Dolayısıyla bu bir ihracat seferberliği” dedi.



“MODERN ARABULUCULUK VE İHTİSAS MAHKEMELERİNİ İNŞALLAH BU SENE YAPACAĞIZ”

Terör gibi çeşitli konularla mücadelenin yanı sıra birçok reforma da imza attıklarını aktaran Şimşek, “Size belki, ‘zor bir dönem geçirdik. Bu dönemi de sadece FETÖ’yle, terörle mücadeleyle geçirdik’ gibi gelebilir. Bu algı doğru bir algı olmaz. Doğru zor bir dönem geçirdik. FETÖ’yle mücadele enerjimizin bir kısmını aldı o da doğru. Bölücü terör örgütüyle, DEAŞ’la, yakın coğrafyamızdaki sıkıntılarla enerjinin bir kısmı gitti, doğru. Ama şunu da söyleyeyim. Sadece başlıkları söyleyeceğim. 2016 yılının Şubat ayına bakın, biz Ar-Ge reformu yaptık. Mayıs ayına gidin, iş gücü reformu yaptık. Özellikle istihdam büroları, part time çalışma, uzaktan çalışma, mevsimsel ihtiyaçlarınız olduğunda kalıcı sözleşmelerle değil, istihdam bürosu üzerinden eleman alma. Bu reformu da yaptık. Mükemmel mi değil. Yapılması gereken çok şey var mı evet var. Bakın yargı Türkiye’de hızlı işlemiyor. Bunu herkes biliyor. Yargıda birçok reform yaptık. Yargıda yapacağımız reformlardan iki parça kaldı. Ne kaldı? Modern arabuluculuk, ki o da hazır. Bir de özellikle iş alemine yönelik ihtisas mahkemeleri. Bu ikisini de inşallah bu sene yapacağız. İş ortamını iyileştirme. Damga vergisi meselelerini biliyorsunuz. Orada gerçekten güzel bir çaba gösterdik. Şirketlerin kurulmasından birçok konuya kadar çok güzel adımlar atıldı” diye konuştu.

Şimşek, eğitimden tasarrufa, iş ortamından yargıya kadar birçok alanda çok önemli reformlara imza attıklarını anlattı.

“TÜRKİYE REFORMLARLA SINIF ATLADI”

Anayasa reformundan sora geriye kalan bütün reformların hızlı bir şekilde hayata geçirileceğini belirten Şimşek, şöyle konuştu:

“Neden? Çünkü faydalarını gördük. 2000’li yılların başında Türkiye büyük bir krize girdi. Bu krizden çıkarken çok önemli reformlar yapıldı. Bu reformların yapılmasıyla Türkiye sınıf atladı. Biz orta-düşük gelir grubunda bir ülkeydik. Kişi başına düşen milli gelirde. Şimdi Türkiye, orta-yüksek gelir grubuna girdi. Bu bir sınıf atlamadır. Şimdi yüksek gelir grubuna gitmek için bizim ikinci nesil, üçüncü nesil reformları hızlı bir şekilde yapmamız lazım. Nitekim yapacağız.”

(Kadir Çetin - Muhammed Emin Beytul /İHA)
Kaynak: İHA