PYD'nin Suriye'nin Kuzeyindeki Baskıları

PYD/PKK, Suriye'nin kuzeyinde son 6 yıl içerisinde 68 ENKS üyesini kaçırdı, bazılarının akıbeti bilinmiyor.

Terör örgütü PYD/PKK'nın, Suriye'nin kuzeyinde son 6 yıl içerisinde kaçırıp alıkoyduğu Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) üyesi 68 kişinin zindanlarda tutulduğu, bazılarının ise akıbeti hakkında herhangi bir bilginin olmadığı belirtildi.

ENKS tarafından 'PYD'nin 2011 ila 2017 yılları arasındaki hak ihlalleri' adı altında yayımlanan raporda, örgütün silahlı militanları tarafından kaçırılan siyasetçilerin isimlerine yer verildi.

Raporda, Esed Rejimine 2011 yılından bu yana Suriye'nin kuzeyinde vekalet eden PYD'nin, ENKS çatısındaki Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (S-KDP) ve Suriye Kürt Birlik Partisi (Yekiti) üyelerini sistematik bir şekilde hedef aldığı belirtiliyor.

Suriye'nin kuzeyinde elindeki silahlarla tek taraflı diktatörlüğünü ilan eden PYD'nin ENKS'lileri 2012 yılından beri keyfi olarak alıkoyup kaçırmaya başladığı ve bunun şimdiye kadar kesintisiz olarak devam ettiği kaydedildi.

PYD'nin ilk defa 24 Ekim 2012 yılında Haseke'nin Derik ilçesinde S-KDP Politbüro Üyesi Behzad Dorsen Hassam'ı kaçırdığı belirtilen raporda, Hassam'ın akıbeti hakkında kimsenin bilgi sahibi olmadığı ifade edildi.

PYD tarafından son 6 yıl içerisinde 68 kişinin kaçırılıp zindanlarda tutulduğu belirtilen raporda, Hassam'ın yanı sıra Derik ilçesinden kaçırılan Nidar Horan'un da hayatta olup olmadığının bilinmediği aktarıldı.

ENKS'nin raporunda alıkonulup zindanlarda tutulan siyasetçilerin, Haseke'nin Kamışlı, Derik, Amude ve Dırbesiye kasabası ile Halep'in Afrin ve Ayn el- Arap ilçesinden oldukları kaydedildi.

- PYD, 2011 yılından bu yana alıkoyduğu 179 kişiyi bıraktı

Terör örgütü PYD tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden zorla kaçırılıp ve daha sonra serbest bırakılan ENKS'lilerin yıllara göre dağılımına da yer verilen raporda '2011-12 yıllarında 15, 2013'de 29, 2014'de 42, 2015'de 36, 2017 yılında ise 57 olmak üzere toplamda 179 kişi herhangi bir gerekçe gösterilmeden kaçırılıp ve işkence edildikten sonra serbest bırakıldı.' bilgisine yer verildi.

Söz konusu raporda, Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin silahlı militanlarının ENKS büroları başta olmak üzere S-KDP ve Yekiti parti merkezlerinin defalarca ateşe verildiği, gösteri düzenlemek isteyenlerin üzerine ise ateş açıldığı aktarıldı.

- PYD tarafından sözde zorunlu askerlik uygulaması

Terör örgütü tarafından sözde zorunlu askerlik uygulaması sonucu 18 yaş altı kız ve erkek çocuklarının dahi silah altına alındığı belirtilen raporda, 'Hemrin Abdulhemid Hüseyin 14 yaşında, Mustafa Hendhel 16, Yasemin İbrahim 10, Jivan Yusuf 14, Hizbiya Velid Şeyhmus 16, Azad Abdo Mensur 13 ve daha isimleri tespit edilemeyen birçok çocuk zorla silah altına alındı.' denildi.

- Hamile kadın gazeteciye darp

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Erbil merkezli Rudaw Media Grup'u için çalışan Rengin Şero adındaki kadın muhabirin 22 Eylül tarihinde Suriye'nin kuzeyindeki ailesini ziyaret için gittiği belirtilen raporda, Irak-Suriye sınırında PYD'nin silahlı militanları tarafından babasının gözü önünde darp edilip tekrar Irak'a geri gönderildiği ifade edildi.

PYD, Ağustos 2015 tarihinde kendisine muhalif duruşundan dolayı Rudaw'ın Suriye'nin kuzeyinde çalışmasını engellemişti.

ENKS, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu bünyesinde yer alıp, IKBY Peşmerge Bakanlığı tarafından eğitildiği ve yaklaşık 6 bin Peşmerge'ye sahip olduğu kaydedildi.
Kaynak: AA