'Madde Bağımlılığı Danışmanı'na Standart

Madde bağımlılarına danışmanlık hizmeti sunacaklar, 'Psikososyal değerlendirme yapacak, tedaviye motive edip yönlendirecek, tedavi konusunda hastanın yakınlarına da psikolojik destek ve danışmanlık verecek, madde kullanımını önlemeye yönelik çalışmalar ve mesleki gelişim faaliyetleri yürütecek nitelikli kişiler' olacak.

Mesleki Yeterlilik Kurumunca, madde bağımlılılarına danışmanlık hizmeti vererek, tedaviye motive eden ve yönlendirilmesini sağlayan 'Madde bağımlılığı danışmanı'nın mesleki standartları belirlendi.

Resmi Gazete'nin son mükerrer sayısında yayımlanan 'Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ'de, 'Madde bağımlılığı danışmanı' ve bazı mesleklerin standartları yer aldı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından hazırlanan standarda göre, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilen 'Madde bağımlılığı danışmanı' mesleği, 'İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSG) ile çevre koruma önlemlerini uygulayarak, kalite sistemleri çerçevesinde, madde kullanımı olan danışanların bağımlılık profillerini çıkaran, danışmanlık hizmeti sunan, psikososyal değerlendirme yapan ve ihtiyaçlarını belirleyen, tedaviye motive eden ve yönlendiren, tedavi sonrası psikososyal destek hizmetlerini gerçekleştiren, madde kullanan danışanın yakınlarına psikolojik destek ve danışmanlık veren, madde kullanımını önlemeye yönelik çalışmalar ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişi' olarak tanımlandı.

Madde bağımlılığı danışmanının görevleri arasında, İSG çevre ve kalite ile ilgili çalışmaları yürütmek, iş organizasyonu yapmak, danışanın psikososyal değerlendirmesini yapmak, psikososyal terapileri yapmak, bağımlılıkla ilgili bilgilendirme ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürütmek, bağımlılar ve yakınlarına verilecek hizmetler yer alıyor.

Tebliğde, saha çalışmaları yapabilecek danışmanlık mesleğinin icra edildiği koşulların stres altında çalışma ve psikolojik yıpranma risklerini içerdiği belirtilerek, buna ilişkin alması gereken tutum ve davranışlara da işaret edildi.

Tebliğ ile ayrıca, 'Tamir tarama söküm işçisi', 'Yeraltı nakliyat işçisi', 'Dik ve meyilli kuyular vinç operatörü', 'Monoray-kulikar operatörü', 'Nezaretçi (maden)' ve 'Proje yöneticileri'nin de mesleki standartları belirlendi.
Kaynak: AA