Macaristan Başbakanı Orban Açıklaması

'Macaristan'ın hedefi sığınmacılar Avrupa'ya gelmesin' 'Macaristan sığınmacıları kabul etmek istemiyor. Aynı şekilde kültürel ve etnik yapısını da değiştirmek istemiyor'

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, göç konusunu insancıl bir şeklide ele almak yerine her halükarda durdurulması gerektiğini savunarak, Macaristan'ın hedefinin sığınmacıların Avrupa'ya gelmemesi olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği liderler zirvesi sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Orban, ''Göçü, 'insancıl' bir şekilde ele almak yerine bu baskıya karşı durulmalı. Macaristan'ın hedefi sığınmacılar Avrupa'ya gelmesin. Eğer bir ülke bunları kabul ediyorsa o zaman daha ileri yollamasın. Macaristan sığınmacıları kabul etmek istemiyor. Aynı şekilde kültürel ve etnik yapısını da değiştirmek istemiyor.'' şeklinde konuştu.

Macaristan meclisinin, aralarında çocukların da olduğu tüm sığınmacıların iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda gözaltında tutulmasını zorunlu kılan yasayı kabul etmesine AB liderlerinin herhangi bir tepki göstermediğini belirten Orban, 'Macaristan'ın sığınmacı konusunda yaptığı yeni düzenlemeye üye ülke liderleri herhangi bir tepki göstermedi çünkü bu düzenleme Almanya ve Avusturya'nın isteğiyle uyuşuyor. Sığınmacıların gözaltında tutulması gözaltına almakla aynı şey değil. Çünkü söz konusu yerlerde işlemlerinin tamamlanmasını beklemek istemeyen sığınmacı Sırbistan'a geri dönebilir.' dedi.

Orban, son dönemde birçok sivil toplum kuruluşunun, Macaristan-Sırbistan sınırında görev yapan Macar polis ve askerlerin köpeklerini kışkırtıp sığınmacılara şiddet uyguladığı şeklindeki iddialarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
Kaynak: AA