Körfez Ülkelerinin Tercihi İstanbul Ve Yaylalar

TÜRSAB Başkanı Ulusoy: 'Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Umman gibi körfez ülkelerinden gelen ziyaretçilerin önemli kısmı İstanbul'a ilgi gösterirken, Bursa ve Yalova gibi termal turizm merkezlerimiz de son yıllarda ciddi talep görüyor. Doğu Karadeniz'deki yaylalarımız da Arap turistlerin yoğun biçimde ilgisini çeken destinasyonlar arasında yer alıyor' 'Rusya'dan ülkemize gelen ziyaretçiler ise ağırlıklı olarak İstanbul, Antalya, İzmir ve Ankara'yı tercih ediyor. İsrail'den ise ülkemize gelenlerin de Antalya ve İstanbul ve Muğla illerine ilgisinin yoğun olduğu görülmektedir' 'Yükseliş beklediğimiz bir diğer pazar da İran. İran pazarındaki yükseliş beklentimiz charter uçuşlarına bağlı. İran hükümetince ek charter seferlerine izin verildi. Bunun olumlu yansımalarını bekliyoruz'

YILDIZ AKTAŞ - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'ye Körfez ülkelerinden gelen turistlerin İstanbul ve Doğu Karadeniz'deki yaylaların yanı sıra Bursa ve Yalova gibi termal turizm merkezlerini, Rusya'dan gelenlerin İstanbul, Antalya, İzmir ve Ankara'yı, İsrailli turistlerin ise Antalya, İstanbul, Muğla'yı tercih ettiğini bildirdi.

Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Türkiye'ye turist gönderen kaynak pazarların tamamına yakınında önemli oranda düşüşler yaşandığını belirtti.

Bu bakımdan 2016'da adeta 'dip nokta'nın görüldüğünü anlatan Ulusoy, bu yıl geçen yıla oranla Türkiye'ye turist gönderen ülkelerin bir kısmında toparlanma beklediklerini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının ocak ayı verilerine göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,81 azalarak, 1 milyon 55 bin 474'e gerilediğini vurgulayan Ulusoy, Türkiye'nin en büyük ikinci pazarı konumunda bulunan Rusya başta olmak üzere Gürcistan, İran gibi ülkelerden gelen turist sayılarında ise ciddi oranda artışlar görüldüğünü aktardı.

- 'Rusya'dan gelen turist sayısı yüzde 81.51 oranında arttı'

Uçak krizi sonrası azalan turist sayısının, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin sona ermesiyle yerini yükselişe bıraktığını kaydeden Ulusoy, bakanlığın ocak ayı verilerine göre, Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81,51 artarak, 40 bin 124 seviyesine yükseldiğine işaret etti.

Bu yükselişle 2017'de Rusya'dan Türkiye'ye gelecek ziyaretçi sayısının 3,5 ile 4 milyon civarında olmasını beklediklerini açıklayan Ulusoy, 'Yükseliş beklediğimiz bir diğer pazar da İran. İran üzerindeki ambargoların kalkması ve buna bağlı olarak İran ekonomisinde beklenen toparlanmanın, turizme olumlu yansımaları olmasını bekliyoruz. İran pazarındaki yükseliş beklentimiz charter uçuşlarına bağlı. İran hükümetince ek charter seferlerine izin verildi. Bunun olumlu yansımalarını bekliyoruz.' dedi.

Ocak verilerine göre, İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının da geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 10,16 artış göstererek, 101 bin 636 seviyesine çıktığını anımsatan Ulusoy, ikili ilişkilerin yeniden düzeldiği İsrail'den gelen turist sayısında da artış beklediklerini vurguladı.

Bu ülkelerden gelen turistlerin tercih ettikleri destinasyonların farklılıklar gösterdiğini belirten Ulusoy, 'Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Umman gibi körfez ülkelerinden gelen ziyaretçilerin önemli kısmının İstanbul'a ilgi gösterirken Bursa ve Yalova gibi termal turizm merkezlerimiz de son yıllarda ciddi talep görüyor. Doğu Karadeniz'deki yaylalarımız da Arap turistlerin yoğun biçimde ilgisini çeken destinasyonlar arasında yer alıyor. Ayrıca deniz kıyısında tatil yapmak isteyen körfez ülkelerinden konuklarımızın son yıllarda Marmaris, Bodrum ve Antalya gibi tatil beldelerimize ilgisinin arttığını gözlemliyoruz. Rusya'dan ülkemize gelen ziyaretçiler ise ağırlıklı olarak İstanbul, Antalya, İzmir ve Ankara illerini tercih ediyor. İsrail'den gelenlerin de Antalya ve İstanbul ve Muğla illerine ilgisinin yoğun olduğu görülüyor.' diye konuştu.

- Tanıtım atağı yapılmalı

Ulusoy, Türkiye'nin turizmde ulaştığı başarıda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tanıtım stratejisinin çok ciddi payı bulunduğunu, başta TÜRSAB olmak üzere, turizm sektörünü temsil eden birçok kurumun da Türkiye'yi yurt dışında tanıtmak için önemli çalışmalar yaptığını kaydetti.

Türkiye'nin dünya turizminde çok daha üst seviyelere çıkabilmesi için tanıtım ve pazarlama çalışmalarında 'atağa' geçilmesi gerektiğini vurgulayan Ulusoy, TÜRSAB'ın da üzerine düşen sorumlulukları yerine getirerek, uluslararası turizm fuarlarında Türkiye'nin turizm potansiyelini yabancı ülkelerde tanıttığını bildirdi.

Travel Turkey Uluslararası Turizm Fuarı ile uluslararası turizm camiasının dikkatini Türkiye'ye çekmeye çalıştıklarını anlatan Ulusoy, 14-16 Mart'ta MITT Moskova Fuarı'na da katılacaklarını açıkladı.
Kaynak: AA