KMÜ'de Mevlitlerde Yer Alan Salat Beyitleri Semineri

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İslami İlimler Fakültesi tarafından, 'Mevlitlerde Yer Alan Salat Beyitleri' konulu seminer düzenlendi.

KMÜ İslami İlimler Fakültesi Türk İslam Edebiyatı ve İslam Sanatları Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Abdullah Muaz Güven, İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonu'nda, mevlitlerin temel anlamıyla Hazreti Peygamber'in doğumunu konu alan dini ve edebi bir türe işaret ettiğini belirtti.

Güven, Hazreti Muhammed'in yaratılışı ile birlikte vefatını da dahil edecek şekilde tüm hayatını kapsayan ve kendine has şekilsel özelliklere sahip olan mevlit türünün coğrafyada en çok ilgi gösterilen ve okunan edebi türler arasında yer aldığını aktardı.

Hazreti Peygamber'in hayatı hakkında telif edilen herhangi bir eserin mevlit türü içinde addedilebilmesi için bazı içerik ve şekil özelliklerine sahip olması gerektiğini vurgulayan Güven, bu özelliklerden birisinin de Hazreti Peygamber'e salavat getirilmesini talep eden cümlelerin sıklıkla kullanılması olduğunu dile getirdi.

Mevlit türündeki eserlerin nicelik itibariyle tespiti konusunda çok farklı düşünceler olduğunu ifade eden Güven, araştırmalara konu olan yirmi mevlit türünün tekrarları çıkarılmak kaydıyla toplamda doksan adet salat beyti bulunduğunu kaydetti.

Kaynak: AA