İngiliz Parlamentosu Yangın Tehlikesi Altında

Parlamentonun tarihi binası Westminster Sarayı, acilen restore edilmemesi halinde yangın tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor Binanın 6 yıl sürecek ve 4 milyar sterline mal olacak bir restorasyona girmesi, milletvekilleri ve lordların da başka binalara taşınması gündemde.

İngiliz parlamentosunun tarihi binası Westminster Sarayı'nın acilen restore edilmemesi halinde yangın tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Parlamentonun Kamu Hesapları Komitesi, Westminster Sarayı'nın 6 yıl sürecek bir bakıma alınmasını ve bu süre zarfında hem Avam Kamarasının hem de Lordlar Kamarasının çalışmalarını başka binalarda sürdürmesi yönündeki plana destek veren bir rapor yayımladı.

Parlamentonun restorasyonu için geçen yıl hazırlanıp teklif edilen planda yaklaşık 4 milyar sterlinlik bir bütçe öngörülmüştü. Restorasyon sırasında parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasının çalışmalarını Sağlık Bakanlığı binasında, üst kanadı Lordlar Kamarasının ise Queen Elizabeth Konferans Merkezinde sürdürmesi önerilmişti.

Milletvekilleri ve Lordlardan oluşan özel bir komitenin hazırladığı plan, parlamentonun Hazine Komisyonu tarafından bütçenin fazla bulunması nedeniyle durdurulmuştu.

- 'Sıradan bir iş yeri olsa, çalışmasına izin verilmezdi'

Restorasyon planına yayınladığı raporla destek veren Kamu Hesapları Komitesinin Başkanı Meg Hillier İngiliz basınına yaptığı açıklamada, bazı bölümleri 14. yüzyıldan kalan İngiliz parlamento binasının elektrik ve su tesisatındaki yıpranma ve arızalar nedeniyle yangın tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Binanın acil olarak bakıma alınması gerektiğini belirten Hillier, parlamentoda çalışırken kendisini güvende hissetmediğini dile getirdi.

Binada zaman zaman küçük yangınlar çıktığına dikkati çeken Hillier, 'Eğer bu yangınlardan biri yayılırsa, gerçek bir felaket olur. Sorunlara çözüm getirmeye başlamazsak, binayı kullanılmaz hale getirecek ciddi bir yangın tehlikesi var. Burası parlamento değil de sıradan bir iş yeri olsaydı, insanların çalışmasına izin verilmezdi.' diye konuştu.

Binanın içler acısı bir durumda olduğunu anlatan Hillier, 'Bodrumda kullanılmayan onlarca yıllık kablolar ve borular var. Her yer akıyor. Bir dizi yangın da çıktı. El atılmazsa, riskler giderek büyüyecek. Sinirlerimin test edildiği anlar oluyor.' ifadelerini kullandı.

İngiliz parlamento binasında yoğun olarak kullanılan asbest de milletvekillerini rahatsız eden konular arasında yer alıyor.

- Bin yıllık tarih

Tarihi 11. yüzyıla kadar giden Westminster Sarayı, Kraliyet sarayları arasında yer alıyor. 15. yüzyılda bir yangında büyük bir bölümü tahrip olana kadar İngiliz krallarının kullandığı bina, o tarihten itibaren parlamentoya ev sahipliği yaptı.

Bina 1834’te de büyük bir yangınla hasara uğradı. Bugün kullanımda bulunan binanın inşasına ise 1840’ta başlandı. Binanın Lordlar Kamarasına ait bölümü 1847'de, Avam Kamarasına ait bölümü ise 1852'de tamamlandı.

UNESCO Dünya Mirası Listesinde de yer alan bina, yangınlara rağmen ayakta kalan ortaçağa ait birkaç bölümü de içeriyor.

Westminster Sarayı 112 bin 476 metrekare alana sahip ve bin 100’den fazla odası bulunuyor. Binanın tamirat işlerine her yıl 50 ila 60 milyon sterlin harcanıyor.

Kaynak: AA