'Hafter İstikrarı Değil, İktidarı Önemsiyor'

Arap ve Akdeniz Dünyası Araştırmaları Merkezi Müdürü Abidi:'Petrol Hilali Bölgesi'ndeki çatışmalar pek çok mesaj içeriyor. Buna göre Hafter güçleri, askeri açıdan üstün olsa da etki alanını Cezayir sınırına kadar yaymaya muktedir değil''Bu çatışmalar, Hafter'in Libya'da istikrarı değil, iktidarı ve ülkenin kaynaklarını ele geçirmeyi önemsediğini gösteriyor'

MUSTAFA DALİ - Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM) bağlı emekli General Halife Hafter'in siyasi çözüme karşı duran tavrı nedeniyle kendisine destek veren ülkelerin yaklaşımında değişiklikler görüldüğü belirtildi.

Arap ve Akdeniz Dünyası Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Cenevre Üniversitesi Avrupa Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Abidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya'nın doğusunda yer alan Petrol Hilali Bölgesi'ndeki çatışmaların General Hafter'in 'istikrarı değil, iktidarı ve ülkenin kaynaklarını ele geçirmeyi önemsediğine' işaret ettiğini söyledi.

Cezayirli siyaset uzmanı, Hafter'e bağlı güçlerin söz konusu bölgede 'Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri' karşısında aldığı yenilgileri de Hafter'in arkasında yer alan bölgesel ve uluslararası güçlerin yaklaşımındaki değişikliğe bağladı.

Hafter'in Mısır'ın başkenti Kahire'de Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ile görüşmeyi iptal etmesinin ardından müttefiklerinin yaklaşımında dikkat çeken bir değişim gözlendiğini belirten Abidi, şunları kaydetti:

'Hafter'in Serrac ile görüşmeyi son anda iptal etmesi bazı Arap ülkelerindeki kredisini zedeledi. Hafter'in UMH'ye açılım yapmaya hazır olmadığını gösterdi. Hafter, ara buluculuk teklifini reddederek Cezayir gibi önemli bölgesel bir devletten yakışıksız bir şekilde yüz çevirdi, sonra Tunus ve Mısır'ın ara buluculuğunu da reddetti.'

- 'Hafter'den tamamen vazgeçtikleri anlamına gelmiyor'

Abidi, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler'in, UMH'nin 'yeni yüzlere yer açmayı istediğini ancak TM'nin karar alma yetkisinin Hafter'in elinde olduğunu' Batılı devletlere ilettiğini belirtirken, 'Bu durum, Hafter'e destek veren ülkelerin tavrını değiştirmesine neden oldu, ancak bu Hafter'den tamamen vazgeçtikleri anlamına gelmiyor.' diye konuştu.

Prof. Dr. Abidi ayrıca, Hafter'in iki petrol limanı ile stratejik bir havalimanını kaybetmesinin Mısır, Tunus ve Cezayir'in Libya'da yabancı müdahaleye karşı görüş birliğine varmasından yaklaşık iki hafta sonra gerçekleştiğine dikkati çekti.

Hafter'in siyasi çözüme karşı duran tavrının son gelişmelerle daha net görüldüğünü aktaran Hüsnü Abidi, 'Petrol Hilali Bölgesi'ndeki çatışmalar pek çok mesaj içeriyor. Buna göre Hafter güçleri, askeri açıdan üstün olsa da etki alanını Cezayir sınırına kadar yaymaya muktedir değil. Ayrıca bu çatışmalar, Hafter'in Libya'da istikrarı değil, iktidarı ve ülkenin kaynaklarını eli geçirmeyi önemsediğini gösteriyor.' ifadelerini kullandı.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi, salı günü Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri'nin Sidre ile Ra's Lanuf petrol limanları ile Bin Cevad ve En-Nevfeliyye beldelerinde kontrolü ele geçirmesi nedeniyle BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri neticesinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşması'ndan çekildiğini açıklamıştı.

- Libya'daki kriz

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıktı.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca UMH ve Başkanlık Konseyi (BK) kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı.

BK'nın sunduğu hükümet listeleri General Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için bakanlar görevlerini vekaleten yürütüyor.

Bazı bölge ülkelerinin olumsuz müdahalelerine karşın uluslararası toplum ihtilafın çözülmesine yönelik eş güdümlü çabalarını sürdürüyor.

Kaynak: AA