Etiyopya'da Tutuklu Muhalif Lider Gudina'nın Salıverilme Talebi Reddedildi

Etiyopya'da bir süre önce tutuklanan muhalif siyasetçilerden Merera Gudina'nın kefaletle serbest bırakılma talebi kabul edilmedi.

Oromo Federal Kongresi Başkanı Gudina'nın avukatı Wondimu Ibsa, AA muhabirine, muhalif liderin, teröristlerle iletişim kurarak olağanüstü hal (OHAL) kanununu ihlal ve halkı şiddete teşvik etmek suçlamasıyla yaklaşık 90 gündür gözaltında tutulduktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildiğini anlattı.

Yargılanmasına devam edilen Gudina'nın, tekrar hakim karşısına çıkarıldığını ve mahkemeden kefaletle salıverilmesini istediklerini kaydeden Ibsa, hakimin bu talebi kabul etmediğini ve tutukluluğunun devamına karar verdiğini söyledi.

Gudina'nın 24 Nisan'da yargılanmasına devam edileceğini dile getiren Ibsa, mahkemenin kararına itiraz edeceklerini bildirdi.

Aynı zamanda ülkedeki muhalif koalisyon Etiyopya Federal Demokratik Birliği Forumunun (MEDREK) Başkan Yardımcısı da olan Gudina, aralık ayında Brüksel'den dönüşünde gözaltına alınmıştı.

Gudina, Avrupa Parlementosunda yaptığı konuşmaya, hükümetin terörist olarak kabul ettiği siyasi grup Ginbot 7'nin kurucusu Berhanu Nega ve Etiyopyalı aktivist atlet Feyisa Lelisa'yla katılmıştı.

Etiyopya hükümeti, Amhara ve Oromo eyaletlerinde artan şiddet olayları ve protestolar üzerine 8 Ekim 2016'da ülke genelinde OHAL ilan etmişti.

Kaynak: AA