EKAP'ta Yenilik

Elektronik Kamu Alımları Platformunda, idarelerin ihtiyaçlarını uygun şartlarla, zamanında karşılamasına ve kaynakların verimli kullanılmasına yönelik düzenlemeler yapıldı Teknik şartname ve diğer belgeleri yükleme için ayrılan alan sınırsız hale getirildi.

Elektronik Kamu Alımları Platformunda (EKAP) idarelerin ihtiyaçlarını uygun şartlarla, zamanında karşılamasına ve kaynakların verimli kullanılmasına yönelik düzenlemelere gidildi.

Kamu İhale Kurumundan (KİK) yapılan açıklamaya göre, EKAP'ta ihale dokümanı hazırlama aşamasında teknik şartname ve diğer belgeleri yükleme için ayrılan alan sınırsız hale getirildi. Kurum, belgeleri yükleme sınırını geçen yıl 100 MB'den 1 GB'ye çıkartmıştı. Gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla, bu limiti aşan ihale sayısı çok az olmasına karşın, idarelere ve isteklilere verilen hizmet kalitesinin artırılması amacıyla sınırın kaldırıldığı belirtildi. Böylece, idareler, doküman yüklemeleri için sınırsız alandan yararlanabilecek.

Ayrıca, EKAP üzerinden yayımlanan Kamu İhale Kanunu kapsamındaki tüm ihalelerin ihale/ön yeterlik dokümanına doğrudan erişim sağlandı. İhaleye katılacak gerçek ve tüzel kişiler tarafından ihale/ön yeterlik dokümanının her sayfası onaylanmış nüshasının idareden satın alınması zorunluluğu da sonlandırıldı.

Öte yandan, açık ihale usulüyle yapılan ve 40 günlük ilan süresine tabi olan ihalelerin ilan süreleriyle, belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılacak ihalelerde ön yeterliği belirlenen adaylara yönelik 40 günlük davet sürelerinin 5 gün kısaltılması sağlandı.

Açıklamada, yapılan bu geliştirmelerle, idarelerin ihtiyaçlarını uygun şartlarla zamanında karşılayarak, verimli bir şekilde kullanmalarının sağlandığını, saydamlık ve rekabet ilkelerinin uygulama alanının genişletildiği belirtildi.
Kaynak: AA