Bakan Tüfenkci Açıklaması 'Almanya'daki İptaller, Ekonomiyi Etkilemez'

TUNCELİ – Almanya’nın, Türk bakanların referandum çalışmasıyla ilgili iptallerinin ekonomiyi etkilemeyeceğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, endişe taşıdıkları noktanın Almanya’nın demokrasiden, ifade özgürlüğünden uzaklaşması olduğunu söyledi.

Bakan Tüfenkci Açıklaması 'Almanya'daki İptaller, Ekonomiyi Etkilemez'
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni anlatmak ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak için Tunceli’ye geldi. Tunceli’de ilk önce Valiliğe geçen Bakan Tüfenkci, Vali Osman Kaymak’tan brifing aldı.

Tunceli’nin Türkiye’de taşıdığı potansiyele değinen Bakan Tüfenkci, "Özellikle turizm noktasında ve bulunduğu konum itibariyle şehrin gelişmesi, değişmesi, dönüşmesi bir anlamıyla Türkiye’nin değişmesi olarak görüyoruz. Kentin terör ve işsizlik gibi iki önemli sorunu bulunuyor. Terörün buradaki halklar üzerinde kurduğu baskı, halka hizmet götürme noktasındaki bütün engellemesine rağmen halka ulaşıp bu hizmeti götürmek noktasında yaptığımız mücadele var. İkinci noktada Tunceli’deki işsizlik. İşsizlik konusunda aşılması gereken sorunlar var. Özellikle biz hükümet olarak Tunceli’nin de içinde yer aldığı 23 ili cazibe merkezi haline getirdik. Burada ciddi anlamda vergisel avantajlar getirdiğimiz gibi bina yapımından arsasına kadar, hatta makine ve işletme kredisine kadar faizsiz kredi olanakları getirdik. Bunu değerlendirecek yatırımcının elbetteki birinci önceliği bu ildeki güvenlik. Bütün mücadelemiz de bu güvenliği tesis ederek daha çok yatırımı çekerek işsiz gençlere iş imkanı bularak burada kalmalarını sağlamak" dedi.



"Türkiye 16 Nisan’da önemli bir yol ayrımına gelmiş olacak"

16 Nisan’daki referanduma değinen Bakan Tüfenkci, "Türkiye 16 Nisan’da önemli bir viraja, yol ayrımına gelmiş olacak. Türkiye artık hızlanmak istiyor. Ayağındaki özellikle 82 anayasasından kaynaklanan vesayetçi mekanizmalardan kurtulup halkın dediği, milletin son sözü söylediği ve bürokrasinin azalıp hızlı kararlar alındığı, ekonominin kalkındığı, milli gelirin 11 bin dolarlardan 25 bin dolarlara, ihracatımızın 150 milyar dolarlardan 500 milyar dolarlara ulaştığı büyüyen refah pastasından herkesin yararlandığı eşitçi bir sisteme geçmek istiyoruz. Parlamenter sistemle geldiğimiz noktalar buralar. 14 yıllık tek AK Parti iktidarına rağmen bürokratik ve sistemden kaynaklanan arızalar nedeniyle Türkiye’nin enerjisini, sermayesini, insan kaynaklarını sistem arızaları nedeniyle heba etmek ve enerjisini boşa harcamak durumunda kalındı. Dolayısıyla biz şimdi hem meclisi güçlendirmek hem yönetimi güçlendirmek aynı zamanda yargıyı güçlendirmek için adım attık ve son sözü her zaman olduğu gibi millet söylesin istedik" diye konuştu.

Yeni anayasa değişikliğiyle milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılacağını da dile getiren Bakan Tüfenkci, "Çünkü Türkiye’nin seçmen sayısı arttığı gibi nüfusu da artıyor. Asli görevine milletvekili odaklanacaksa temsil ettiği kitleyle daha fazla ilişki kurup muhatap olması gerekiyor. Ama bir milletvekiline düşen seçmen sayısına baktığımız zaman bu arttığı için seçmen sayısıyla orantılı milletvekili sayısı olması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kaydetti.



"Almanya’daki iptaller ekonomik ilişkileri etkilemez"

Başta Almanya olmak üzere baız AB ülkelerinde iptal edilen referandum mitinglerinin ekonomik ilişkileri etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine de açıklama yapan Bakan Tüfenkci, "Ticari noktada Türkiye ve Almanya, Avrupa Birliği noktasında kurulan güçlü bağlar var. İhracatımızın yüzde 49’u Avrupa Birliği ülkeleriyle ve bunların içinde birinci sırada Almanya gelmektedir. Bu anlamıyla bir endişe taşımıyoruz. Ama endişe taşıdığımız nokta Almanya’nın demokrasiden, ifade özgürlüğünden uzaklaşması" diyerek düşüncelerini aktardı.

Son verilere bakıldığında ihracatın arttığı ülkelerden birinin de Rusya olduğuna değinen Tüfenkci, Rusya’da yasaklanan tarım ürünlerinin yasaklarının kalkmasıyla beraber tarım ürünleri ihracatı noktasında Türkiye’nin sıkıntılarının kalkmış olacağını kaydetti.

Tunceli Valisi Osman Kaymak’ın yöresel motifli kilim hediye ettiği Bakan Tüfenkci daha sonra Atatürk Mahallesi’ndeki esnaflarla bir araya geldi.
Kaynak: İHA