Avukat Muharrem Balcı Açıklaması

Gaziantep Üniversitesi İlahiyet Fekültesi Konferans Salonu’nda konferans veren Muharrem Balcı, "Hukuk Toplumu yoksa hukuk devleti hayaldir" dedi.

Avukat Muharrem Balcı Açıklaması
Avukat Muharrem Balcı, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda “Hukuk Devletine Giden Yolda Basamak Taşları” konulu konferans verdi. GAÜN Anadolu Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta Av. Balcı, hukuk devletinden bahsedilebilmesi için hukuk toplumunun olması gerektiğini kaydetti.

Devleti oluşturan ögelerden birisinin toplum ve halk, diğerinin toprak ve coğrafya, bir diğerinin ise de irade olduğunu vurgulayan Balcı, “İrade toplumun iradesi. Coğrafyamız, toprağımız var ama bu irade olmadan olmuyor. Bu irade hukuk devleti oluşturacaksa kendisinin bir hukuk toplumu olması gerekiyor. Hukuk toplumu yoksa, hukuk devleti hayaldir. Ülkemizde bir hukuk toplumu yok çünkü toplumun hukuk toplumu olması için hukuk bilgisine sahip olması gerekiyor” diye konuştu.

Sivil toplumun devlete karşı veya devletle beraber hukuk oluşturması gerektiğini belirten Balcı, bunun da hukukun yaygınlaştırılmasıyla olacağını kaydetti.

Hukukun iletişimle yaygınlaştığını vurgulayan Av. Balcı, "İletişim toplumu yoksa bilgi toplumu da yok çünkü bilgi iletişimle yayılıyor. Bilgi toplumu yoksa hukuk toplumu yok çünkü hukuk toplumu hukuk bilgisinin yaygınlaştırılmasıyla olur. Hukuk toplumu yoksa hukuk devleti hayaldir. Öncelikle çok temel hukuk kavramalarını içselleştirmekle ve onlarla özdeşleşmekle mümkün. Hak, adalet, özgürlük, meşrutiyet bu dört kavram hukukun ve adaletin temelidir. Bu kavramları yerli yerinde kullanmaz ve içselleştiremezsek hukuk bizim için hayaldir. Özellikle de genç insanların beyninde, zihninde bir hukuk zihniyeti oluşturmamız lazım. Bu beraberinde bir hukuk mantığı üretecek, özellikle hukukçu kesimde ki kavramlar oturmuş olsun hukuk toplumuna giden yolda mesafe almış olalım" dedi.

Kaynak: İHA