'Avrupa Sözünü Tutmuyor, Ahde Vefa Göstermiyor'

Avrupa Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Bozçelik: 'Avrupa bildiğimiz Avrupa. Sözünü tutmayan, ahde vefa göstermeyen, işine gelince Türkiye'nin sırtını sıvazlayan, 'Mülteci akınına karşı beni koru' diyen ama sözlerini tutmayan Avrupa' 'Avrupa Diplomatlar Birliği olarak, Almanya ile Türkiye arasında yaşanan siyasi krizleri, diplomatik yollardan çözümü konusunda destek olmak istiyoruz. Unutmayalım ki savaşlar, masa başında çözülür'

Avrupa Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, 'Avrupa bildiğimiz Avrupa. Sözünü tutmayan, ahde vefa göstermeyen, işine gelince Türkiye'nin sırtını sıvazlayan, 'Mülteci akınına karşı beni koru' diyen ama sözlerini tutmayan Avrupa.' dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Bozçelik, Almanya'da halk oylaması etkinliklerine izin verilmemesine ve AB-Türkiye ilişkilerine ilişkin düşüncelerini aktardı.

Bozçelik, Avrupa Diplomatlar Birliği'nin kurucularından, eski AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verheugen'in Türkiye hakkındaki, 'Türkiye'yi AB'ye yakınlaştıralım diye Almanya olarak biz rapor ettik. Ben o yıllarda Başbakan olan Erdoğan'ı her aradığımda, 'Türkiye olarak demokratikleşme alanında daha neler yapabiliriz?' diye sorardı. Ben de çeşitli önerilerde bulurdum. Erdoğan benim önerdiğim tüm demokratikleşme çabalarını yerine getirdi. Soruyorum değişen nedir? Türkiye mi değişti, biz de mi bir şey var? Şimdi Erdoğan için diktatör diyoruz. Çok yanlış ve hatalıyız ve bir an önce bu hatadan dönmeliyiz. Almanya'da 4 milyondan fazla Türk yaşıyor. Bu insanların elbette bilgi alma hakkı var. Elbette Cumhurbaşkanlarının, Başbakanlarının gelmesi, konuşması normaldir.' sözlerini anımsattı.

Bazı odakların Türkiye ve Almanya'nın yakınlaşmasını istemediğini aktaran Bozçelik, şunları kaydetti:

'Maalesef Alman Hükümeti de bilerek veya bilmeyerek buna araç oluyor. İngiltere'nin AB'den ayrılması bir tesadüf değildir. Fransa'nın AB'nin kaptanlığını Almanya'ya bırakması da aynı şekilde tesadüf olamaz. Avrupa Birliği sürekli kan kaybediyor. İşte tam da bu noktada Türkiye, AB'nin kurtarıcısı olabilir. Bu cümleyi boş yere, içi boş bir cümle olarak kurmuyorum. Dünyanın değişen ve gelişen kodlarını okuyarak söylüyorum. Bu yüzden de Avrupa Birliği nezdinde çok önemli ve ayrıcalıklı bir yere sahip olan Avrupa Diplomatlar Birliği olarak, Almanya ile Türkiye arasında yaşanan siyasi krizleri, diplomatik yollardan çözümü konusunda destek olmak istiyoruz. Unutmayalım ki savaşlar, masa başında çözülür.'

Konuşmasında Türk siyasilerin Avrupa'da karşılaştığı zorluklara da değinen Bozçelik, 'Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanmasını gerekçe göstererek, referandum öncesi Almanya'da yapılması planlanan ve Türk bakanların katılacağı toplantıları birer birer iptal edilmesinin esas nedeni, Türkiye'nin güçlü bir devlet olmasını engellemek ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne rest çekmesini sağlamaktır. Avrupa bildiğimiz Avrupa. Sözünü tutmayan, ahde vefa göstermeyen, işine gelince Türkiye'nin sırtını sıvazlayan, 'Mülteci akınına karşı beni koru.' diyen ama sözlerini tutmayan Avrupa.' diye konuştu.

Ferhat Bozçelik, Almanya'da aklı selim diplomatların varlığına dikkati çekerek, bu kişilerin düşüncelerini cesurca ve objektif şekilde seslendirdiğini anlattı.
Kaynak: AA