Asırlık Elektrik Santrali Restore Edilecek

Antalya'da cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan elektrik santrali ve tarihi Kaleiçi'ndeki surların restorasyonu için protokol imzalandı Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal: 'Antalya'da cumhuriyet döneminin ilk yapılarından birine sahip çıkıyor ve tarihiyle bugüne taşıyoruz'.

Antalya'da, cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ve 1975 yılına kadar hizmet veren elektrik santrali, Antalya Valiliği ve Muratpaşa Belediyesince imzalanan protokol ile restore edilecek.

Muratpaşa Belediyesi tarafından, Antalya'nın ilk elektrik santralinin restorasyonu için çalışma başlatıldı. Kentte 47 yıl elektrik üretimi yapan ve bugüne sadece taş duvarları ile korozyona (aşınma) uğramış türbin parçaları kalan santral binası, eski baş makinist lojmanı ve Kaleiçi'ndeki surların restorasyonu için hazırlıklar tamamlandı. Restorasyon için Antalya Valiliği ile Muratpaşa Belediyesi arasında protokol imzalandı.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, yaptığı yazılı açıklamada, yapının bütün ünitelerini restore ederek cumhuriyetin ilk yıllarına ait elektrik santralini nitelikli bir şekilde gündelik hayata kazandıracaklarını bildirdi.

Çalışma tamamlandığında, burasının ücretsiz halkın ziyaretine açılacağını belirten Uysal, cumhuriyetin ilk yıllarında, Tevfik Işık'ın gayretleriyle hayata geçirilen elektrik santralinin, aynı zamanda Antalya'nın ve modern Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihsel gelişimini gözler önüne serdiğine dikkati çekti.

- 1928'den 1975'e kadar hizmet verdi

Kent merkezinden denize dökülen su kanallarının yerinde değerlendirilmesi amacıyla kurulan santralin, 1928'den 1975'e kadar hizmet verdiğini anımsatan Uysal, şehirleşme ve göç nedeniyle kanalların kuruması sonucu santralin atıl kaldığını vurguladı.

Uysal, 'Günümüze yıkık taş duvarlar ve çürümüş türbin parçalarıyla kalan bir yapı. İmzaladığımız protokolle Antalya'da cumhuriyet döneminin ilk yapılarından birine sahip çıkıyor ve tarihiyle bugüne taşıyoruz. Kurumlar arası iş birliğiyle böylesi bir çalışmayı mümkün kıldık.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA