Ankara Valiliği Açıklaması 'Havaya Asbest Yayılımı Söz Konusu Değil'

Ankara Valiliği, Maltepe Havagazı Fabrika binası çevresinden ve tesis içerisinden alınan numunelerin analizine göre binada asbest varlığının görüldüğünü ancak havada asbest yayılımının söz konusu olmadığını açıkladı.

Ankara Valiliği, Maltepe’de bulunan Havagazı Fabrikası binasının yıkımı ve asbest atıklarının çevreye yayılma tehlikesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu fabrika binası çevresinden ve tesis içinden havadan ve topraktan alınan numunelerin analiz sonuçlarının değerlendirildiği kaydedilerek, yıkımı yapılmamış binada asbest varlığı görüldüğünü ancak havaya asbest yayılımın söz konusu olmadığının belirlendiği belirtildi. “Elde edilen veriler ışığında hâlihazırda halk sağlığını tehdit edecek bir durum olmadığı anlaşılmıştır” ifadelerinin yer verildiği açıklama şöyle:

“İlimiz Çankaya ilçesi Eti Mahallesi’nde bulunan Maltepe Havagazı Fabrika binasının yıkımı ile ilgili basında çıkan haberlerde, binanın önlem alınmadan yıkıldığı ve oluşan asbest atıklarının insan ve çevre sağlığını tehdit ettiği iddiaları yer almaktadır. Valiliğimizce temin edilen laboratuvar analiz sonuçları, oluşturulan komisyon tarafından incelenmiştir. Havagazı Fabrika binası çevresinden ve tesis içerisinden havadan ve topraktan alınan numunelerin analiz sonuçları değerlendirilmiş, henüz yıkımı yapılamamış binada asbest varlığı görülmüş ancak havada asbest yayılımının söz konusu olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen veriler ışığında halihazırda halk sağlığını tehdit edecek bir durum olmadığı anlaşılmıştır. Bundan sonraki süreçte asbest içerdiği anlaşılan yıkımı yapılmamış yapıların mevzuata ve teknik kriterlere uygun şekilde ilgili kurumların ve Valiliğimizin denetiminde yıkımı sağlanıp, atık yönetimi kontrollü olarak yapılacaktır. Alınacak numunelerle de çevreye olabilecek tüm etkileri izlenecektir.”
Kaynak: İHA