Akkale Antik Kenti İçin Fizibilite Araştırması Yapılacak

Çukurova Kalkınma Ajansının koordinasyon ve desteğiyle yapılacak araştırma çalışmasında, İçel'deki antik kentin doğal, tarihi ve kültürel mirasının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefleniyor.

İçel'in Erdemli ilçesindeki, MÖ 4'üncü yüzyıla ait Akkale Antik Kenti'nin doğal tarihinin korunması ve turizme kazandırılması için fizibilite çalışması yapılacak.

Çukurova Kalkınma Ajansından (ÇKA) yapılan açıklamada, barındırdığı tarihi zenginliklerle 'açık hava müzesi' konumunda olan Akkale için ÇKA koordinasyonu ve desteği, İçel Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Adana Rolöve ve Anıtlar Müdürlüğünün katkılarıyla, İçel Üniversitesi Kilikia Arkeolojisini Araştırma Merkezi tarafından yapılacak olan 'Akkale Arkeolojik Sit Alanları Bütünleştirme, Koruma ve Sunumu' fizibilite araştırmasının imzalarının atıldığı belirtildi.

Açıklamada, temel olarak bölgedeki doğal, tarihi ve kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının hedeflendiği, çalışmada elde edilecek sonuçların bölgenin turizmi ve ekonomisi için de katkı sağlamasının beklendiği aktarıldı.

Kumkuyu Yat Limanı'ndan başlayacak çalışmada, Akkale ve Kanlıdivane antik kentleri arasındaki alanda potansiyel turizm parkurları ve gelişme koridorları belirleneceği vurgulanan açıklamada, ilgili kurumların onaylarının ardından yapılacak Akkale Çevre Düzenlemesi ve Restorasyon Projesi'nin de hayata geçmesi durumunda, Kumkuyu Yat Limanı'ndan Kanlıdivane'ye kadar olan alanda 'Arkeolojik Gezi Parkuru' oluşturulacağı ve Likya yoluna alternatif bir yürüyüş rotasına kavuşulacağı kaydedildi.
Kaynak: AA