'ABD'den Peşmergelerimizin Dönmesi İçin PYD'ye Baskı Yapmasını İstedik'

Suriyeli muhalif Kürtlerin oluşturduğu Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Dış İlişkiler Sorumlusu Haco, ilk ABD ziyaretlerini AA'ya değerlendirdi Haco: 'ABD'den peşmergelerimizin Suriye'ye dönmesi için PYD'ye baskı yapmasını istedik' '(ABDli yetkililer) Peşmergenin geçmesi durumunda PYD ile ENKS arasında silahlı çatışmadan duydukları endişeye dikkati çektiler' 'PYD, kendi içinde diktatöryel bir federasyonu öngörüyor. Bizim savunduğumuz ise demokratik, çoğulcu ve katılımcı bir federasyon' 'ABD'nin üst düzey yöneticileri PYD'nin tüm hukuksuzluklarını biliyor ancak görmezden geliyor'

MUHAMMED MİSTO - Suriyeli muhalif Kürtlerin oluşturduğu Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Dış İlişkiler Sorumlusu Siyamend Haco, ilk ABD ziyaretlerinde birçok üst düzey yetkili ile görüşerek, terör örgütü PYD/PKK'nın baskıcı ve yasa dışı faaliyetlerini aktardıklarını söyledi.

Haco, ENKS'nin geçen hafta gerçekleştirdiği ilk ABD ziyaretini AA muhabirine değerlendirdi.

'En önemli toplantımız, Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik biriminde Irak, İran, Suriye ve Lübnan masasıyla yapılandı.' diyen Haco, ABD Başkanı Donald Trump'ın DEAŞ ile mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ile de bir araya geldiklerini söyledi.

Haco, 'McGurk bir çok defa Rojava'ya gitti. Oradaki güçlerle görüşmeler yaptı. McGurk, PYD ve onun siyasetine destek veren bir isim. Onlara yakın.' ifadesini kullandı.

ABD Kongresi'nin Dış İlişkiler Komitesi'nden David Mckens ile de görüştüklerini belirten Haco, birçok düşünce kuruluşunda toplantılar yaptıklarını dile getirdi.

Haco, görüşmelerdeki gündemi şöyle özetledi:

'ABD'li yetkililerle yaptığımız görüşmede Suriyeli peşmergeler konusunu gündeme getirdik. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Bölgesi'nde askeri eğitimden geçirilmiş binlerce peşmergemiz var. Musul, Sincar ve diğer bölgelerde DEAŞ'a karşı yapılan operasyonlara katıldılar. Terörle mücadelede büyük deneyim sahibiler. Halihazırda 5 bin 300 Suriyeli peşmergemiz tam olarak hazır. Gündemimizde onların ülkelerine dönerek bölgelerini DEAŞ'tan temizlemesi var. ABD'den peşmergelerimizin Suriye'ye dönmesi için PYD'ye baskı yapmasını istedik. PYD ve YPG yaptıkları birçok açıklamada peşmergelerin geçmesi durumunda onlara karşı savaşacaklarını bildirdiler. Bu konuda ilgililerle konuştuk.'

ABD'nin peşmergelerin dönüşüyle ilgili kendilerine hak verdiğini savunan Haco, 'Peşmergenin geçmesi durumunda PYD ile ENKS arasında silahlı çatışmadan duydukları endişeye dikkati çektiler. Özellikle ABD'nin söz sahibi yetkilileri meseleye bu açıdan bakmayı tercih ediyor. YPG'nin DEAŞ'a karşı verdiği mücadele nedeniyle peşmergeye karşı çatışması durumunda zayıflayacağını ileri sürüyorlar.' dedi.

Suriye'nin geleceğiyle ilgili projelerini de paylaştıklarını söyleyen Haco, 'Sadece Kürtler değil, Araplar, Türkmenler ve diğer halkların da durumunu ele aldık. Bizim bahsettiğimiz federalizm ile PYD'nin federalizmi arasında büyük bir fark var. Bunu ABD yetkililerine de aktardık. PYD, kendi içinde diktatöryel bir federasyonu öngörüyor. Bizim savunduğumuz ise demokratik, çoğulcu ve katılımcı bir federasyondur.' şeklinde konuştu.

- 'PKK ve PYD aynı oluşum'

ENKS Dış ilişkiler sorumlusu Haco, 'PKK ve PYD aynı oluşumdur. PYD ve PKK bölgede istikrarın olmasının önündeki en büyük engel.' ifadesini kullandı.

Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirmeye özen gösterdiklerini vurgulayan Haco, 'Türkiye'ye hiçbir şekilde düşmanlık yapılmasını tasvip etmiyoruz. Türkiye ile uzun bir sınırımız var, onunla dost olmalıyız. Aynı şekilde Irak Kürdistan Bölgesi ile de dostane ilişki içerisindeyiz.' dedi.

Haco, şunları kaydetti:

'PYD bölgede problem unsurudur. Türkiye ile problemli bir yapı. Türkiye PYD'yi hiçbir zaman kabul etmez. Aynı şekilde Irak Kürdistan Bölgesi ile sorunları var. Sincar'da Suriyeli peşmergelerimize saldırdılar. Kürdistan Bölgesi yönetimi Sincar'dan çıkmalarını istiyor ancak onlar orada da istikrarsızlık unsuru olarak bulunuyor. PYD, bölgede vekalet savaşı yürütüyor. İran ve Suriye rejimi hesabına çalışıyor. Bunu açık bir şekilde ifade ettik. Elinde tuttuğu bölgelerin de emaneten verildiğini dile getirdik. PYD'nin siyaseti nedeniyle 1 milyona yakın Suriye Kürt'ü evini terk ederek kaçmak zorunda kaldı. Kürtlerin evlerine dönmesi ve huzurun gelmesi için PYD hakimiyetinin sona ermesi şarttır.​ PYD, kendisi dışında siyaset yürüten 35 kişiyi öldürdü. Basın özgürlüğü yok. Rudaw ve Orient gibi kanallar orada çalışamıyor. Okullarımızı yaktılar. Zorunlu askerlik uygulaması ve çocukların savaştırılması. Açıkça söyleyelim. ABD'nin üst düzey yöneticileri PYD'nin tüm bu hukuksuzluklarını biliyor ancak görmezden geliyor.'
Kaynak: AA