TZOB'dan Üretici-Market Fiyatları Karşılaştırması

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: 'Şubat ayında markette 38 ürünün 18'inde, üreticide ise 34 ürünün 23'ünde fiyatlar geriledi veya değişmedi' 'Markette 20 üründe fiyat artışı, 14 üründe fiyat düşüşü oldu' 'Üreticide 11 üründe fiyat artışı, 12 üründe fiyat düşüşü gerçekleşti'.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubat ayında markette 38 ürünün 18'inde, üreticide ise 34 ürünün 23'ünde fiyatların gerilediğini veya değişmediğini bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, markette ve üreticide fiyatı en fazla artan ürünün mandalina, fiyatı en fazla düşen ürünün ise markette karnabahar, üreticide ise kabak olduğunu belirtti.

Şubat ayında, üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 414,72 ile kuru soğanda görüldüğüne işaret eden Bayraktar, kuru soğanın ardından yüzde 411,64 ile elmanın, yüzde 398,33 ile kuru kayısının, yüzde 271,26 ile kuru incirin, yüzde 263,38 ile kuru üzümün sıralandığını bildirdi. Market fiyatlarında, maydanoz, kuru kayısı, mısır özü yağı ve toz şeker fiyatında değişim görülmediğini kaydeden Bayraktar, en fazla fiyat düşüşünün ise yüzde 41,01 ile karnabaharda oluştuğunu ifade etti.

Bayraktar, şubatta üretici fiyatlarında, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı, zeytinyağı ve maydanozda değişim gerçekleşmediğini, kabağın ise yüzde 38,32 azalışla fiyatı en fazla düşen ürün olduğunu belirtti. Üretici fiyatlarında en fazla fiyat artışının mandalina, salatalık, portakal, sivri biber, marul ve limonda görüldüğüne değinen Bayraktar, şunları aktardı:

'Şubat ayında markette 38 ürünün 18'inde, üreticide ise 34 ürünün 23'ünde fiyatlar geriledi veya değişmedi. Markette 20 üründe, üreticide 11 üründe fiyat artışı, markette 14 üründe, üreticide 12 üründe fiyat düşüşü oldu. Markette 4, üreticide ise 11 üründe fiyatlar değişmedi. İçel ilimizde yaşanan sel felaketi yüzünden seraların ve seradaki ürünlerin zarar görmesinin arzda yarattığı daralmaya bağlı olarak salatalık, sivri biber, marul, patlıcanda fiyat artışları yaşanmıştır. Don afeti portakalı olumsuz etkiledi, kaliteli ürün arzında yaşanan daralma fiyatları yükseltti.'
Kaynak: AA