Tosya'da Tarım Bu Sene Erken Başladı

Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, havaların erken ısınması nedeniyle ilçede tarım arazilerinde çalışmaların 2 ay erken başladığını açıkladı.

Akdiken, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tosya'da, 228 bin dekar tarım arazisinde binlerce vatandaşın iklim şartlarına uygun her çeşit meyve ve sebzeyi yetiştirdiğini söyledi.

İlçedeki arazilerde yılda bir defa ürün hasadı yapıldığını anımsatan Akdiken, sözlerini şöyle sürdürdü:

- Havalar erken ısındı

'İlçemizin verimli topraklarında yetiştirilen meyve ve sebzeler, Tosya ekonomisi için çok önemlidir. Bu arazilerde çalışan işçilerde göz önüne alındığında dönemsel olsa da ilçede sanayinin ardından en çok istihdamı tarım sektörü sağlamaktadır.

Kar yağışının oldukça yoğun olduğu kış mevsiminin yavaş yavaş sona ermesi ve havaların erken ısınmasıyla birlikte tarım arazilerimizde çalışmalar başladı. Vatandaşlarımız, meyve ağaçlarının budama ve bakımları ile arazileri ekim yapılabilecek duruma getiriyorlar.

- Don olursa etkiler

Havaların erken ısınması, toprağın yaklaşık 2 ay gibi bir süre önce uyanmasına neden oldu. Birkaç sene öncede yine havalar çok erken ısınması sonucu yalancı bahara aldanan meyve ağaçları çiçek açmış ve ardından gelen soğuktan etkilenmişti. Meyve hasadını çok etkilen bu durum karşısında üreticilerimiz zarar etmişti. İnşallah bu sene yine aynı sıkıntılar yaşanmaz.'

Akdiken, üreticilerin bu ve benzeri olumsuz durumlara karşı ürünlerini sigortalatmalarının hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA