TBMM Başkanı Vekili Aydın Açıklaması

'Zaman zaman görüyoruz ki AKPM gündemi adeta Türkiye karşıtları tarafından rehin alınmaktadır. Türkiye'nin sürekli acil gündem maddesi olarak görüşülmesinin talep edilmesinin, demokratik kurumların işleyişi ile ilgili sürekli rapor hazırlanmak istenmesinin çok da iyi niyetli olmadığını düşünüyoruz' 'Avrupa Konseyinden beklentimiz, denetim sürecini bir maşa olarak kullanıp, terörizme çanak tutan ve makul olmayan eleştirilerle Türk kamuoyunun Avrupa'ya olan inancının sarsılmasına ön ayak olmamasıdır'

TBMM Başkanı Vekili Ahmet Aydın, 'Zaman zaman görüyoruz ki AKPM gündemi adeta Türkiye karşıtları tarafından rehin alınmaktadır. Türkiye'nin sürekli acil gündem maddesi olarak görüşülmesinin talep edilmesinin, demokratik kurumların işleyişi ile ilgili sürekli rapor hazırlanmak istenmesinin çok da iyi niyetli olmadığını düşünüyoruz.' dedi.

TBMM Başkanı Vekili Ahmet Aydın, Mecliste, AKPM İçtüzük Muafiyetler ve Kurumsal İşler Komisyonu Raportörü Jordi Xucla ve heyetini kabul etti.

Türkiye olarak Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ile yakın diyalog içinde olduklarını, kurumlar arasında temas ve ziyaretlerin son günlerde artış gösterdiğini belirten Aydın, konsey tarafından hazırlanan raporları da önemsediklerine işaret etti.

TBMM'nin 12 parlamenter asambleye üye olduğunu ve büyük bir çoğunluğunun da kuruculuğunu üstlendiklerine değinen Aydın, yaklaşık 130 ülkeyle de karşılıklı dostluk grupları bulunduğunu söyledi.

Aydın, Türkiye'nin içinde bulunduğu hassas dönemde Avrupalı dostlardan destek beklediklerini belirterek, özellikle son bir yılda AKPM'de Türkiye karşıtı ciddi girişimler olduğunu bildirdi. Aydın, Türkiye'nin dönem toplantılarında bir şeklide gündeme dahil edildiğini ve mesnetsiz bir şekilde ağır eleştirilere maruz kaldığını ifade etti.

Türkiye'nin AKPM ile olan ilişkilerini iyi niyet ve işbirliği çerçevesinde yürütme konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

'Zaman zaman görüyoruz ki AKPM gündemi adeta Türkiye karşıtları tarafından rehin alınmaktadır. Türkiye'nin sürekli acil gündem maddesi olarak görüşülmesinin talep edilmesinin, demokratik kurumların işleyişi ile ilgili sürekli rapor hazırlanmak istenmesinin çok da iyi niyetli olmadığını düşünüyoruz. Türkiye'nin denetim sonrası diyalog sürecinin tamamlanarak sona erdirilmesini beklerken denetim sürecine geri gönderilmesini talep eden önerilerle karşılaşıyoruz. Delegasyonumuzun yetki belgelerin iptal edilmesini talep edecek kadar komik durumların maalesef AKPM'de yaşandığını da şahit oluyoruz.'

Aydın, ocak ayındaki AKPM'deki dönem toplantısında Türkiye'nin acil gündem maddesi olarak görüşülmesine destek vermedikleri için de teşekkür etti.

Türkiye'nin parlamentosu, hükümeti, halkı ile demokratikleşme yolunda ilerlemeye olan kararlılığını 15 Temmuz ve sonrasında gösterdiğine dikkati çeken Aydın, darbe karşısında etkin ve güçlü bir şekilde demokrasinin sahip çıkıldığını belirtti.

Aydın, şunları kaydetti:

'Avrupa Konseyinden beklentimiz, denetim sürecini bir maşa olarak kullanıp, terörizme çanak tutan ve makul olmayan eleştirilerle Türk kamuoyunun Avrupa'ya olan inancının sarsılmasına ön ayak olmamasıdır. Bunun yerine Avrupa Konseyi, Türk halkının demokrasiye olan bağlılık ve inancını, bu yolda atılan adımları desteklemelidir.'

Jordi Xucla da darbe girişiminden sonra ilk defa TBMM'yi ziyaret ettiklerini ve kendilerinin de dayanışma içinde olduklarını dile getirdi.
Kaynak: AA