Tamiller Sri Lanka'nın BM'ye Verdiği Sözü Tutmasını Bekliyor

Sri Lanka'da, ülkenin ana etnik grubu Tamiller, hükümetin Birleşmiş Milletlere (BM) verdiği sözü tutmadığını, 8 yıl önce biten iç savaş suçlarının soruşturulmasının önünü hala açmadığını belirtti.

Tamil Ulusal İttifakı milletvekili Mathiaparanan Abraham Sumanthiran, başkent Colombo'da yabancı basın mensuplarına yaptığı açıklamada, hükümetin 2015'te BM İnsan Hakları Konseyine verdiği iç savaş suçlarının soruşturulacağı yönündeki sözü hala tutmadığını söyledi.

Sumanthiran, partisinin, hükümetin taahhütlerini yerine getirmesi için biraz daha zaman vermeye hazır olduğunu fakat sürecin kesin bir takvime bağlanarak izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Milletvekilinin açıklaması, İsviçre'nin Cenevre kentindeki BM İnsan Hakları Konseyi 34. oturumu devam ederken geldi.

Hükümet tarafından 5 Ocak'ta kurulan akil adamlar heyeti, ülkede 26 yıl süren iç savaş sırasında işlenen suçlar için uluslararası ve yerel yargıçların birlikte çalışacağı karma mahkemeler kurulması önerisinde bulunmuştu.

BM, 2015'te Sri Lanka hükümetine karma mahkemeler kurulması çağrısı yapmış ancak öneriyi başta kabul eden hükümet daha sonra mahkemelerin yalnızca yerel yargıçlardan oluşması konusunda ısrar etmişti.

Sri Lanka'da Tamil grupları, 1970'lerin başında, Budizm'in resmi din ilan edilmesi, Tamilcenin resmi dil olarak kabul edilmesi, Tamillerin karşılaştıkları ayrımcılıkla mücadele için örgütlenme yoluna giderek Tamil Kaplanları'nı kurmuş ve bağımsız devlet talebiyle silahlı mücadele başlatmıştı. Sri Lanka ordusu, Tamil isyancılarını 2009'da yenilgiye uğratmıştı.

Ülkede 26 yıl süren ve yaklaşık 100 bin kişinin öldüğü tahmin edilen iç savaşta iki taraf da savaş suçu işlemekle itham edilmişti.

Kaynak: AA