Rayları Tarım Aletlerine Dönüştürüyor

Van'da demirci Bayram Ezme, çeşitli illerden ihale yoluyla satın aldığı hurda tren raylarını bazı işlemlerden geçirip, pulluk, orak, kültivatör, römork, tırpan gibi tarım aletleri üretiyor Ezme: 'Yılda yaklaşık 20 ton rayın dönüşümünü sağlıyoruz. Bu şekilde atıl durumda olan rayları ülke ekonomisine kazandırıyoruz'

AHMET ILIKAN/YUSUF SOYALP - Van'da demirci Bayram Ezme, çeşitli illerden ihale yoluyla satın aldığı hurda rayları bazı işlemlerden geçirdikten sonra çeşitli tarım aletlerine dönüştürüyor.

Van Sanayi Sitesi'nde 1980'den bu yana demircilik yapan Ezme, yaklaşık 20 önce çeşitli illerden ihaleyle, hurdaya ayrılan tren raylarını satın almaya başladı.

Ezme, rayları dükkanında 850 derece sıcaklıkta bazı işlemlerden geçirerek, pulluk, orak, kültivatör, römork ve tırpan gibi tarım aletleri üretiyor.

Aletleri Van merkez ve ilçelerinde satan Ezme, ailesinin geçimini bu sayede sağlıyor.

Ezme, AA muhabirine, geçimini sağlamak ve hurdaya ayrılan malzemelerin verimli kullanılması amacıyla yıllardır demircilik yaptığını söyledi.

Bu kapsamda tren raylarını da tarım aletlerine dönüştürdüğünü anlatan Ezme, 'Yılda yaklaşık 20 ton rayın dönüşümünü sağlıyoruz. Bu şekilde atıl durumda olan rayları ülke ekonomisine kazandırıyoruz.' dedi.

- 'Çocuklarımın rızkını buradan çıkarıyorum'

Ezme, demircilik yaparak ikisi üniversitede olmak üzere 6 çocuğunu okuttuğunu belirtti.

Her gün erken saatlerde işinin başına geçip canla başla çalıştığını dile getiren Ezme, 'Burası ekmek teknem. Çocuklarımın rızkını buradan çıkarıyorum. İşim ne kadar zor olsa da çok seviyorum.' diye konuştu.

Ezme, son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle demircilik mesleğinin de eskisi kadar rağbet görmediğine işaret etti.

Yine de elinden geldiği kadar mesleği sürdürmekte kararlı olduğunu vurgulayan Ezme, şunları kaydetti:

'Demir dövme işinde eskiden bilek gücü gerekiyordu. Şimdi teknolojinin gelişmesiyle buna pek ihtiyaç kalmadı. Çünkü makine yardımıyla demirleri dövüyoruz. Bizden sonra bu işi yapacak kimse yok. Gelip işi öğrenmek isteyen de kalmadı. Bizden sonra bu işin yapılmayacak olması üzüntü veriyor.'

Kaynak: AA