Karanlık Dünyasında Engellilere Işık Oluyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı da olan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, sorunlarına bulduğu çözümler ve yaptığı uygulamalarla engellilerin kolu kanadı gibi çalışıyor Çelebi: 'Devletin mekanizması elle ayakla idare edilmez, devletin birimleri akılla yönetilir. Bu akıl da çok şükür biz engellilerde vardır'

ÖZKAN BEYER - Gaziantep'te 36 yıl önce 'gece körlüğü' olarak bilinen 'retinitis pigmentosa' hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybeden Yusuf Çelebi, Türkiye Sakatlar Konfederasyon Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı göreviyle engellilerin tüm sorunlarına koşuyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in göreve geldikten sonra kentteki tüm kesimlere ulaşmak için kurduğu 24 ayrı daire başkanlığı arasında önemli bir yer tutan ve Türkiye'de ilk kez belediye bünyesinde kurulan Engelliler Daire Başkanlığına 3 yıl önce yönetici olarak atanan Çelebi, kendilerine başvuran engellilerin sorunlarıyla birebir ilgileniyor.

Yaklaşık 9 yıldır bir yandan da Türkiye Sakatlar Konfederasyon Başkanlığı görevini yürüten Çelebi, daire başkanı olarak sorumluluk alanındaki engelliler, yaşlılar ve yardıma muhtaçların 'koruyucu meleği' oluyor.

Gece körlüğü rahatsızlığı nedeniyle görme yetisini kaybeden Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 yıl önce başkanlığını üstlendiği Türkiye Sakatlar Konfederasyonunda halen görevini sürdüğünü, konfederasyonlarına bağlı 5 federasyon ve yaklaşık 600 dernek bulunduğunu söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin'in, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde engellilere yönelik ciddi çalışmalar yaptığını belirten Çelebi, bu dönemde Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı olması dolayısıyla engelliler, yaşlılar ve toplum yararına önemli çalışmalarının bulunduğunu, Şahin'in Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra kurduğu Engelliler Daire Başkanlığının başına da kendisini getirdiğini hatırlattı.

Şahin'in 'Dokunmadığınız bireye katkı yapmamış sayılırsınız ancak dokunduğunuz zaman o insana yardımcı olmuş olursunuz' düşüncesiyle diğer daire başkanlıklarına eş değerde bir daire başkanlığı kurduğuna dikkati çeken Çelebi, şunları kaydetti:

'Özlük hakları da diğerleriyle aynı değerde. Türkiye'de ilk kez engelliler daire başkanlığını Sayın Fatma Şahin kurarken de başına ilk kez bir engelli getirildi. Engelliler her zaman şöyle değerlendirilirdi; onlar bir köşede oturur, aileleri yardım eder, ihtiyaçları bazı kişiler tarafından karşılanır. Böyle değil. Bu bir bakış eksikliğidir. Devletin mekanizması elle ayakla idare edilmez, devletin birimleri akılla yönetilir. Bu akıl da çok şükür biz engellilerde vardır. Bu alanda gerekli tahsilimizi yaptık. Hiçbir zorluğun olmadığını söyleyebilirim. Engelliler Daire Başkanlığımız, diğer daire başkanlıkları gibi hizmetini doğrudan götürebiliyor. Hiç de sorun yaşamıyor.'

- 'Öngörülü olmak gerekiyor'

Tüm engel çeşitlerine yönelik hizmetler yaptıklarını aktaran Çelebi, 'Onların haklarını gerekli kişilerle görüşüp, ziyaret ederek çözüyoruz. Engellilerin sorunları dün ve bugünün sorunları değil. Cumhuriyet öncesinde de vardı, Cumhuriyet sonrasında da vardı. 2002'ye kadar da engellilerle ilgili elbette bir şeyler yapıldı. Ancak birikmiş ciddi sorunlar vardı. Hepsini bir kalemde çözdük dersek yanlış olur. Bu sorunların hızla çözülmesi için Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in öncülüğünde ciddi çalışmamız var. Engellilerin sorunlarını tespit edip tek tek çözüyoruz.' diye konuştu.

Geçmişte ailelerin 'Ben ölsem çocuğuma kim bakar' korkusu yaşadığını anlatan Çelebi, 'Çok şükür devletimiz bu çemberi kırmıştır. Caddeler, kaldırımlar, ibadethaneler, eğlence alanları herkese lazım olduğu kadar engellilere de lazım. Üretime, eğitime katılma hakkı herkese lazım olduğu kadar engellilere de lazım. Öngörülü olmak gerekiyor. Sayın Fatma Şahin, öngörülü bir belediye başkanı olması dolayısıyla Gaziantep'e bütünüyle hizmet etmek gerektiğini düşünmüş bu nedenle Engelliler Daire Başkanlığını kurmuştur.' dedi.
Kaynak: AA