'Kadın Tedarikçiler 10 Milyon Dolar Hacim Oluşturdu'

Garanti Bankası Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumuna destek verdi Kadın girişimcilere uluslararası pazarlarda yeni iş fırsatı yaratmak amacıyla 42 ülkeden 400 kadın tedarikçiyi Türkiye’de bir araya getiren etkinlikte, yaklaşık 10 milyon dolarlık iş hacmi oluşturuldu.

Garanti Bankası, Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütünün ortak kuruluşu Uluslararası Ticaret Merkezi ile Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanlığının iş birliğinde gerçekleştirilen Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumuna destek verdi.

Banka açıklamasına göre, kadın girişimcilere uluslararası pazarlarda yeni iş fırsatları yaratmak amacıyla, 23-24 Şubat'ta İstanbul’da düzenlenen etkinlik, 42 ülkeden 400 kadın tedarikçiyi Türkiye’de bir araya getirdi. Tekstil, bilişim teknolojileri ve turizm sektöründe faaliyet gösteren kadın girişimcilerin katıldığı etkinlikte, yaklaşık 10 milyon dolarlık iş hacmi oluşturuldu.

Garanti’nin desteği hakkında bilgi veren Garanti Bankası KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, 'Kadın girişimcilerin Türkiye ekonomisine sağladığı katkının öneminden hareketle, 2006 yılında girişimci kadınları farklı segmentte değerlendiren ilk banka olduk. 2016’da 10. yılını kutladığımız kadın girişimcilere yönelik çalışmalarımızı finansman, cesaretlendirme, eğitim ve yeni pazarlara açılma olmak üzere 4 temel alanda yoğunlaştırdık. Ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen 'Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu' kadın girişimcilerimizin tedarikçilerle şahsen tanışması, ikili görüşmelerle kendilerini ve işlerini daha iyi tanıtarak yeni iş fırsatları sunmasını sağladı.' ifadelerini kullandı.

Foruma katılan kadın tedarikçilerin, Garanti Bankası ve özel sektörden satın alma yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin her iki tarafa da fayda getireceğini belirten Onaran, 'Görüşmelerin yeni müşteri kazanma, işlerini büyütme ve ihracatlarını artıracak iş birliklerine imza atmalarına yönelik önemli fırsatlar sunduğunu gözlemledik. Benzer çalışmalarla, kadın girişimcilerin dünya pazarlarına açılmasını desteklemeye devam edeceğiz.' bilgisini verdi.

- 'Bu fuar sayesinde ihracat yapmaya başladım'

Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve KAGİDER’in iş birliğiyle gerçekleştirilen '2016 Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda 'Türkiye’nin Kadın Girişimcisi' seçilen Dress Best Uniforms’un kurucusu Rana Tülin Yazıcı da forumla ilgili, 'Bu foruma katılan satın almacılar ile kendi işimle ilgili proje sunabileceğim görüşmeler yaptım. Kadınların kadınlarla görüştüğü etkinlikler işimize olumlu yansıyor çünkü birbirimizi birer kız kardeş olarak görüyoruz. Masanın öbür tarafında oturan kişiyle empati kurarak neler hedeflediğini, ihtiyaçlarını bilerek iş görüşmesi yapıyoruz. Ticaret yapmak öncelikli olsa da birbirimizi koruyarak, kız kardeşlerin dayanışması gibi el vererek işbirliği yapıyoruz.' değerlendirmesini yaptı.

KAGİDER üyesi olduktan sonra ilk fuar deneyimini yaşayan Monist markasının kurucusu Sibel Türker ise etkinliğe ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

'Bu fuar sayesinde ihracat yapmaya başladım ve yerel ölçekte değerlendirdiğim işim uluslararası pazara açıldı. Böylece işimi global pazarda nasıl büyütebilirim diye düşünmeye başladım. Bu nedenle Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu gibi organizasyonların çoğalması gerekiyor. Farklı ülkelerden gelen kadın satın almacıları bir araya getiren bu etkinlik tek tek erişemeyeceğimiz bir kitleye etkin bir şekilde ulaşmamızı sağladı.'
Kaynak: AA