İtalya'dan Adam Kaçıran CIA Ajanına Kısmi Af

Cumhurbaşkanı Mattarella, Milano'da terör şüphelisi bir Mısırlının kaçırılmasında görev alan CIA ajanı için kısmi af kararı verdi.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, 14 yıl önce Milano'da Mısırlı bir imamın terör şüphelisi olduğu gerekçesiyle kaçırılmasında rol alan ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatına (CIA) mensup kadın ajan Sabrina De Sousa'ya kısmı af çıkarttı.

CIA ajanları ve İtalyan gizli servisinin iş birliğiyle 2003 yılında imam Hasan Nasr'ın terör şüphelisi olarak kaçırılmasında yer alan ve bu nedenle hakkında kesinleşmiş 7 yıl hapis cezası bulunan ABD'li kadın ajan için kısmi af kararı verildi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, hakkında halen 4 yıl kesinleşmiş hapis cezası olan De Sousa'nın bu cezası bir senelik indirimle 3 yıla düşürülerek, gözaltına ihtiyaç duyulmadan kendisi için alternatif cezalandırılmaya gidilmesinin uygun bulunduğu bildirildi.

İtalyan basınında çıkan haberlerde, gözaltı kararının da askıya alınmasıyla 2015'ten beri Portekiz'de tutuklu bulunan De Sousa'nın serbest bırakılacağı ve İtalya'ya iade edilmesine de gerek kalmadığı ifade edildi. De Sousa'nın avukatlarının 30 gün içinde müvekkillerine yönelik bir sosyal sorumluluk cezasına başvurma hakkı olduğu belirtildi.

De Sousa'nın avukatının talebini değerlendirerek kısmi af çıkartan Cumhurbaşkanı Mattarella'nın bu kararını, De Sousa'nın Portekiz'den İtalya'ya iade edilmesinin beklendiği bu günlerde verdiğine dikkat çekildi.

Milano'da, 17 Şubat 2003 tarihinde kamuoyunda Ebu-Ömer ismiyle dönemin Milano imamı olarak bilinen Osama Mustafa Hasan Nasr, terör şüphelisi olduğu iddiasıyla CIA'e mensup 23 ajan tarafından önce ABD'nin Avrupa'daki üslerine, oradan da Mısır'a kaçırılmıştı. Yıllar sonra ortaya çıkan hadiseye ilişkin yapılan farklı yargılamalarda kaçırmada doğrudan görev alan 23 ajana ek olarak 3 ajana daha farklı cezalar verilmişti. Sabrina De Sousa da 2009 yılında yapılan yargılama ve sonradan onanan kararlar doğrultusunda Nasr'ın kaçırılmasındaki rolü dolayısıyla 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Kaynak: AA