İsrail Mahkemesinin 'Aksa' Kararına Tepkiler

Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Edis: 'Kudüs'teki İsrail mahkemesinin, 'Mescidi Aksa'nın Yahudilerin kutsal mekanı yerinde olduğu' şeklindeki açıklaması din savaşına neden olabilir'.

Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Yusuf Edis, Kudüs'teki İsrail mahkemesinin Mescid-i Aksa'ya ilişkin kararına tepki gösterdi.

Edis, yaptığı yazılı açıklamada, 'Kudüs'teki İsrail mahkemesinin, 'Mescid-i Aksa'nın Yahudilerin kutsal mekanı yerinde olduğu' şeklindeki açıklaması din savaşına neden olabilir.' ifadesini kullandı.

Söz konusu kararla Yahudi yerleşimcilerin günlük ihlallerinin ve Mescid-i Aksa ile bölgede bulunan 'murabıtlar' adlı gönüllülere yönelik saldırılarının meşrulaştırılmasının hedeflendiği vurgulayan Edis, kararı veren mahkemenin, 'Aksa'nın Müslümanların kutsal mekanı olduğuyla ilgili alınan tüm uluslararası kararları saf dışı ettiğini' belirtti.

Edis, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara mahkemenin bu kararına karşı yasal ve siyasi mücadele çağrısında bulundu.

Kudüs'teki Sulh Mahkemesinde dün, Mescid-i Aksa'nın Yahudiler için 'en kutsal mekan' olduğu, burada ibadet etme haklarının bulunduğu, Aksa'nın avlusuna girmeleri ve sözde 'Heykel Dağı'na' çıkmalarının hiçbir şekilde engellenemeyeceği yönünde bir karar verilmişti.
Kaynak: AA