Fındık Fiyatındaki Düşüş

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Akarsu: 'Fındıkta tekelleşmeye gidiliyor, fiyatlar her gün dibe vuruyor, acil önlem alınmalı'.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, fındıkla ilgili hazırladıkları raporu çeşitli programlara katılmak üzere Ordu'ya gelen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'a takdim etti.

Akarsu, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındığın belli başlı sorunlarının olduğunu belirterek, 'Bununla ilgili bir dosya hazırlamıştık. Bu dosyayı Sayın Başbakan Yardımcımıza teslim ettik. Fındık üreticileri olarak yaşadığımız sorunların giderilmesini bekliyoruz.' dedi.

Fındık’ta 2009 yılından itibaren uygulanmaya başlayan serbest piyasa koşulların 2015 yılı Aralık ayından itibaren işlevini yitirmeye başladığını ve ciddi bir tekelleşmeye doğru gidildiğini söyleyen Akarsu, 'Fındıkta tekelleşmeye gidiliyor, fiyatlar her gün dibe vuruyor, acil önlem alınmalı.' diye konuştu.

Fındıkta meydana gelen tekelleşmenin ve stok sorununun ortadan kaldırılması için devlet destekli bir kurumun piyasada olması gerektiğini savunan Akarsu, şunları kaydetti:

'Tekelleşmeye gittiğini söylediğimiz firmanın yaklaşık bir hafta kadar önce '2015 yılı fındığını almıyoruz' açıklamasında bulunması fındık fiyatlarında ciddi bir düşüşe neden olmuştur. Firmanın bu açıklaması tekelleşmeye gidildiğinin açık göstergesidir. Firma ben fındık almıyorum dediği anda bir anda piyasa tepe taklak olmaktadır. Sadece üretici değil, diğer bazı ihracat yapan firmalar da bu durumdan rahatsızdır. Çünkü fındığın büyük bir bölümünü bu firma ihraç etmektedir. Şu anda tahminlerimize göre üreticinin ve manavın elinde ciddi miktarda fındık bulunmaktadır. 2015 yılı mahsulü fındık ürünü vardır. Bir firmanın ben bunu almıyorum diye açıklamalarda bulunması fiyatları dibe vurdurmuştur. 11 lira olan fiyat bir anda 9 liraya kadar gerilemiştir. Bu da üreticiyi son derece üzmektedir.'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a çok detaylı bir rapor verdiğini söyleyen Akarsu, 'Sayın Bakanımıza çok detaylı şekilde bir rapor sunduk. Bunun sonuç vereceğini umut ediyoruz. Sayın Bakanımız, daha önce de iki kez bahsettiği ve açıkladığı lisanslı depoculuk ile ilgili olarak da bize, yeni sezona bunun hazırlanmaya çalışıldığının müjdesini verdi. İnşallah iyi şeyler olacak ve biz yetkililerle görüşmelerimizi iyi bir sonuç alana kadar devam ettireceğiz.' açıklamasında bulundu.
Kaynak: AA