Engelliler 'Engelsiz İstanbul' Etkinliğinde Buluştu

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Boyraz: 'Sosyal alanlar engellilere uygun değil. Bugün birçok cami engellilere uygun olamadığı için gidip namaz kılamıyoruz'

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, engellilerin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu belirterek, 'Sosyal alanlar engellilere uygun değil. Bugün birçok cami engellilere uygun olamadığı için gidip namaz kılamıyoruz.' dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından engelli dernekleri ve gönüllülerle dayanışma amacıyla 'Engelsiz İstanbul' etkinliği düzenlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zeytinburnu 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu (TOEF) Başkanı ve İBB Meclis Üyesi Cemal Merdan, Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Genel Başkanı Şükrü Boyraz, AK Parti eski milletvekili ve Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Gana Göç İdaresi Başkanı George Annan, Altı Nokta Körler Derneği, İşitme Engelliler Derneği, Engelsiz Kültür ve Turizm Derneği üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve gönüllüler katıldı.

'Afrikalı Ali' lakabıyla tanınan radyocu Ali Şentürk’ün sunuculuğunu yaptığı gecede sahneye ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Mehteran Takımı çıkarak mini bir konser verdi.

- 'Birçok cami engellilere uygun değil'

Türkiye Sakatlar Derneği İstanbul Şube Başkanı İlyas Yıldız, etkinliği diğer sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışma için düzenlediklerini vurgulayarak, “Bizler bu ülkede varız. Bizler bu ülkede bir dengeyiz. 7 milyon engelli olarak birlik olursak yapamayacağımız şey olmaz.” ifadelerini kullandı.

TSD Başkanı Şükrü Boyraz ise Türkiye Sakatlar Derneğinin engelli haklarının kazanılmasında çok önemli katkıları olduğunu kaydederek, 'Çok fazla dernek kurulması belki demokrasinin gereği ama kötüye kullanımlar oluyor. Dernekler sivil toplum kuruluşlarıdır. Kimsenin şahsi malı değildir. Bizler eğitimde, istihdamda hala sıkıntılar yaşıyoruz. Sosyal alanlar engellilere uygun değil. Bugün birçok cami engellilere uygun olamadığı için gidip namaz kılamıyoruz.” diye konuştu.

- 'Engelliler son yıllarda birçok hakkı elde etti'

TOEF Başkanı Cemal Merdan ise sorunlarının sistemden kaynaklandığını ancak buna rağmen engellilerin son yıllarda birçok hakkı elde ettiğini dile getirerek, “Ülkemizde son yıllarda çok güzel işler yapıldı. Ancak daha alacak çok yolumuz var. Bugün, haklarımızı almak için artık daha güçlüyüz. Yeter ki bir olalım.” dedi.

Konuşmaların ardından şarkıcılar Aslı Hünel, 'Küçük İbo', Nilay Dorsa, Dilber Koç, Ferman Toprak sahneye çıkarak konser verdi.

Etkinlik, dernek yararına yapılan çekilişle son buldu.

Kaynak: AA