Burkina Faso'da Sinema Ve Televizyon Festivali

Ülkede 25'incisi düzenlenen festivalde, uzun metrajlı Afrika yapımı filmler'Altın Yennenga Atı' için yarışıyor.

Burkina Faso'da düzenlenen 25'inci Vagadugu Sinema ve Televizyon Festivalinde (FESPACO) çok sayıda profesyonel ve amatör sinemacı bir araya geldi.

Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da geçen hafta başlayan, Afrika sineması için önem taşıyan festivalde yaklaşık 150 filmin gösterimi yapılacak.

'Sinema ile Görsel/İşitsel Formasyonu ve Eğitimi' temasıyla gerçekleştirilen FESPACO'da ayrıca Afrika yapımı uzun metrajlı 20 film 'Altın Yennenga Atı' için yarışıyor.

FESPACO yetkililerinden Ardiouma Soma, AA muhabirine açıklamasında, festivalin 2005'de de aynı temayla düzenlendiğini hatırlatarak bu tema sayesinde Afrika'da çok sayıda sinema okulunun açıldığını belirtti.

Soma, 'Afrika'da günümüzde sese, görüntüye ve yönetmenliğe ağırlık veriliyor ancak oyunculuk gibi bazı meslekler göz ardı ediliyor. Bir film yapmak istediğimizde mahalledeki arkadaşlarımızı oynatmaya çalışıyoruz.' ifadesini kullandı.

Afrika sinemasının küresel çapta yaygınlık kazanabileceğini ancak daha iyisini yapmak için çok çalışmak gerektiğini söyleyen Soma, sektörün Afrika ülkelerinin kalkınmasına katkı sağlaması ve bu alanda istihdamın artabilmesinin düzenli bir sistemin oluşturulmasından geçtiğini vurguladı.

Festivalin 4 Mart'ta sona ermesi planlanıyor. Burkina Faso'da 1969'da kurulan FESPACO, 1979'dan bu yana her iki yılda bir düzenleniyor.
Kaynak: AA