Bosna Hersek'te Bağımsızlık Günü Kutlanıyor

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi İzetbegovic: 'Bağımsızlık günü ülkenin egemenliğini geri kazandığı gündür. Bosna Hersek, maalesef, bağımsızlık ilanının ardından soykırımla neticelenen büyük saldırılara maruz kalmıştır. Bu özgürlük, bu bağımsızlık için büyük bedeller ödedik. Bu da bizleri önümüzdeki dönemde, 1 Mart 1992 tarihinde düzenlenen referandumda kullandığımız oyun arkasında durmamız konusunda yükümlü kılıyor'

Eski Yugoslavya'nın bölünmeye başlamasıyla 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde düzenlenen referandumla bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek, bağımsızlığının 25. yılını düzenlenen törenlerle kutluyor.

Başkent Saraybosna'da 1 Mart Bağımsızlık günü vesilesiyle düzenlenen tören kapsamında, hükümet, entite, kanton ve belediye yetkilileri, Kovaci Şehit Mezarlığı'nı ziyaret etti.

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'in kabrine çiçek bırakan yetkililer, İzetbegoviç ve bağımsızlık mücadelesinde yaşamını yitiren şehitler için saygı duruşunda bulunup dua etti.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic, anıta çiçek bıraktıktan sonra tüm Bosna Hersek vatandaşlarının bağımsızlık gününü kutladı.

İzetbegovic, bağımsızlık gününü, ülkenin egemenliğini geri kazandığı gün olduğunu belirterek, 'Bosna Hersek, maalesef, bağımsızlık ilanının ardından soykırımla neticelenen büyük saldırılara maruz kalmıştır. Bu özgürlük, bu bağımsızlık için büyük bedeller ödedik, bu da bizleri önümüzdeki dönemde,1 Mart 1992 tarihinde düzenlenen referandumda kullandığımız oyun arkasında durmamız konusunda yükümlü kılıyor.' ifadelerini kullandı.

Saraybosna'da Bağımsızlık Günü dolayısıyla Sönmeyen Ateş Anıtı ile Kuşatma Altındaki Saraybosna'da Öldürülen Çocuklar Anıtı'na çiçek bırakılırken, Saraybosna Kantonu da tarihi Vijecnica Kütüphanesi'nde bir program düzenlendi.

Bosna Hersek Bağımsızlık Günü ayrıca Tuzla ve Zenica şehirlerinde de törenlerle kutlandı.

Bağımsızlık Günü, Bosna Hersek Federasyonu'nda milli bayram olarak kutlanırken, Sırp nüfusun yoğun yaşadığı Sırp Cumhuriyeti'nde 'herhangi bir iş günü' olarak kabul ediliyor.

- Bağımsızlık referandumu

Eski Yugoslavya'nın parçalanmaya başlamasıyla 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde düzenlenen referandumla, Slovenya ve Hırvatistan'ın ardından Bosna Hersek de bağımsızlığına kavuşmuştu.

Ülke genelinde yapılan ve Sırpların büyük bölümünün boykot ettiği referanduma yüzde 63,6 oranında katılım olmuş, yüzde 99,7 oranında bağımsızlık için 'Evet' oyu kullanılmıştı.

Bağımsızlık ilanının hemen ardından 3 buçuk yıl süren, birçok katliamın, tecavüz ve soykırım olaylarının yaşandığı Bosna Savaşı başlamıştı.

Kaynak: AA