ASO Başkanı Özdebir Açıklaması

'Öncü göstergeler aralık ayından itibaren Türkiye'nin tekrar ayağa kalkmaya başladığını gösteriyor. Önümüzdeki ay çok daha iyi olacak'

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ekonomide öncü göstergelerin Türkiye ekonomisinin, aralık ayından itibaren yeniden ayağa kalkmaya başladığını gösterdiğini, gelecek aydan itibaren her şeyin çok daha iyi olacağını belirtti.

Özdebir, Kahramankazan Belediyesinde düzenlenen istihdam konulu toplantıda, Türkiye'nin 2013 yılından beri çeşitli saldırılar, manipülasyonlar altında olduğunu dile getirerek, bu saldırıların zirvesinin de 17-25 Aralık'tan sonra 15 Temmuz'da yaşandığını kaydetti.

Darbe girişiminin hemen o gece bastırılıp ertesi sabah herkesin işinin başına geçmesine karşın elbette bazı travmalara yol açtığını ama ekonomide gelecek günlerin çok daha iyi olacağını ifade eden Özdebir, 'Düşersiniz, yere çarparsanız sıcağıyla acısını fark etmezsiniz ama daha sonra acısı çıkar. Şu anda ekonominin içinde bulunduğu durumda bu. Bundan sonrası çok daha iyi olacak. Öncü göstergeler aralık ayından itibaren Türkiye'nin tekrar ayağa kalkmaya başladığını gösteriyor. Önümüzdeki ay çok daha iyi olacak.' diye konuştu.

Özdebir, yaşanan travmanın ekonomide yarattığı daralmanın ilk etkisinin işsizlik rakamlarındaki artış olarak gösterdiğini, kasım ayı verilerine göre işsizlik oranının yüzde 12,1, genç işsizlik oranının ise yüzde 22,6'ye çıktığına işaret ederek, şöyle devam etti:

'Yani aşağı yukarı 4 gençten biri işsiz. Buna bir çare bulmamız lazım. Bu ülkenin en büyük serveti, varlığı insan kaynağı. Bizim Suudi Arabistan gibi, Katar gibi topraklarımızdan petrol fışkırmıyor. En büyük zenginliğimiz insan kaynağımız, bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Bunun için yapılması gereken bir sürü şey var. Bu konuda da çok önemli çalışmalar var ancak işsizlik çok yakıcı bir şey. Bu sosyal patlamalara da sebep olabilir. Allah'a çok şükür bu topraklardaki örf, adet, gelenek, aile bağları bizi böyle şeyler yapmaktan koruyor. 2016 yılında yaşamış olduğumuz olaylar dünyanın herhangi bir başka ülkesinde olsaydı ne gibi sonuçlar doğururdu acaba? En güçlü ekonomiler bile bu olayları yaşasalardı ayakta durabileceklerine inanmıyorum.'

Toplantıda daha sonra İŞKUR, SGK ve Mesleki Yeterlilik Kurumu uzmanlarınca sunum yapıldı.
Kaynak: AA