Antalya'da 'Tılsımlı Gömleklerin Gizeminde' Sergisi

Vali Karaloğlu: 'Bu ve benzeri çalışmalar medeniyetimizi, kültürümüzü yeni nesillere taşıma noktasında da önemlidir'.

Antalya Olgunlaşma Enstitüsünce hazırlanan geleneksel Türk İslam sanatları koleksiyonundaki eserlerden oluşan 'Tılsımlı Gömleklerin Gizeminde' sergisi törenle açıldı.

Antalya Müzesi'ndeki serginin açılış programına katılan Vali Münir Karaloğlu yaptığı konuşmada, 4 ve 5 Mart'ta kentin fethinin 810. yıl dönümünün kutlanacağını anımsattı.

Kutlama programına herkesi davet eden Karaloğlu, geleneksel Türk İslam sanatlarının bazı örneklerinin ise izlenime sunulduğunu söyledi. Emeği geçenleri kutlayan Vali Karaloğlu, şöyle konuştu:

'810 yıldır Antalya vatan toprağı. Yaklaşık bin yıldır bu topraklarda medeniyet izlerimiz, kültürümüz, sanatımız var. Bu, bazen bugün burada gördüğümüz gibi hat, tezhip bazen de şiir, roman... Her birisi medeniyet mefkuremizin parçalarından. Bu ve benzeri çalışmalar medeniyetimizi, kültürümüzü yeni nesillere taşıma noktasında da önemlidir.'

Enstitü Müdürü Emine Erkal da sergiyi enstitünün 30. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında organize ettiklerini belirtti. Geleneksel Türk İslam medeniyetinin zengin sanat, estetik birikiminin temelinde yatan felsefeyi anlatmak, milli kimliği tanıtmak için söz konusu koleksiyonu oluşturduklarını kaydeden Erkal, 'Sanat, tasarım alanında el yapımı ve aharlı kağıtlar üzerine geleneksel motiflerin hat, tezhip ve altınla nakşedilerek birleşmesinden oluşturulan koleksiyonumuzda 15 'tılsımlı gömlek' tasviri yer almaktadır.' dedi.

Erkal, koleksiyonda yazılara anlamlı, ahenk, hünerli biçim verilmesi sanatı hüsnühat, ferman, berat, Kur'an-ı Kerim ayetlerinin manevi değerini ifade etmek amacıyla altınla bezeme sanatı tezhip, Hazreti Muhammed'i anlatan Hilye-i Şerif'ten oluşan eserlerin de yer aldığını sözlerine ekledi.

Sergi, 15 Mart'a kadar açık kalacak.

Kaynak: AA