Türkiye Enerji Sisteminin En Önemli Sorunu; İthal Enerjiye Bağımlılık

’Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması’nın sonuçlarına göre, Türkiye enerji sisteminin en önemli sorununun ’ithal enerjiye bağımlılık’ olduğu saptandı.

Türkiye Enerji Sisteminin En Önemli Sorunu; İthal Enerjiye Bağımlılık
Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin gerçekleştirdiği ’Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması’nın sonuçları düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger, araştırmayı 12-27 Kasım 2016 tarihleri arasında Türkiye nüfusunun genel temsiliyetine sahip 16 kent merkezinde ikamet eden, 18 yaş ve üzeri bin 204 kişi ile yüz yüze olarak enerji tüketimine ilişkin soruları içeren anket ile gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Araştırma sonuçlarına göre; ’Türkiye enerji sisteminin en önemli sorunu nedir?’ sorusuna ankete katılanların yüzde 38,6’sı ithal enerjiye bağımlılık olarak cevap verdi. Ankete katılanların yüzde 30,8’i enerjinin pahalı olmasını Türkiye enerji sisteminin ikinci en önemli sorunu olarak belirledi.

Enerjiden kaynaklanan en önemli çevre sorununun yüzde 41’lik oranla hava kirliliği olduğu kaydedilirken, insan sağlığı yüzde 20 ile ikinci, iklim değişikliği yüzde 17 ile enerjiden kaynaklanan en önemli üçüncü çevre sorunu oldu. Ayrıca, ankete katılanların yüzde 78’i küresel iklim değişikliğine inandığı bildirildi.

‘Petrol ve Doğalgaz Boru Hatları’ en başarılı bulunan alan

Anketin siyasete yönelik en önemli sonucu ise, seçimlerde oy verdikleri partilerin enerji politikaları hakkında genellikle ’hiç bilgisi olmaması’. Katılımcılar, seçimlerde oy verirken de partilerinin enerji politikalarını dikkate almadıkları belirtilirken hükümetin enerji politikalarında en başarılı buldukları alanlar ise ’petrol ve doğalgaz boru hatları’, ’doğalgaz temini’ ve ’elektrik üretimi-iletimi-dağıtımı’ olurken; ’enerji fiyatları’ açık ara başarısız bulunanların başında yer aldığı kaydedildi.

Ankete katılanların yüzde 50’si parasal olarak en çok elektrik, yüzde 39’u ise en çok doğalgaz kullandığını belirtti.

Enerji tüketiminde ısınma yüzde 65 ile ilk sırada yer alırken, aydınlatma yüzde 22 ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sıra ise yüzde 5’lik oranla ulaşım olarak belirlendi. Arabalarda en çok tercih edilen yakıt sırasıyla; yüzde 41 oranında dizel, yüzde 30 oranında otogaz ve yüzde 29 oranında benzin oldu.

Isınma ihtiyacını doğalgaz ile karşılayanların oranı yüzde 54, kömür ile karşılayanların oranı yüzde 25, odun ile karşılayanların oranı ise yüzde 12 oldu. Ankete katılanların yüzde 65’i evlerinde ısı yalıtımı olmadığını, yüzde 34’lük kesimi ise olduğunu belirtti.

Enerji ithalatında en fazla Azerbaycan destekleniyor

Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan doğalgaz boru hattı projesi ‘Türk Akımı’nın bilinirliğinin de sorgulandığı ankette yüzde 86’lık bir kesim proje hakkında hiç bilgisi olmadığını söyledi.

Türkiye’nin enerjiyi en fazla Azerbaycan’dan almasını isteyenlerin oranı yüzde 42 ile birinci olurken, Rusya’dan alınmasını isteyenlerin oranı yüzde 20 ile ikinci sırada yer aldı. Ankete katılanların yüzde 40’ı ‘Güneş’i geleceğin enerji kaynağı olarak nitelendirirken, yüzde 22’si ise doğalgazı geleceğin enerji kaynağı olarak gösterdi.
Kaynak: İHA