STK'lardan Kanada Hükümetine İslamofobi İle Mücadele Çağrısı

Kanada genelindeki, aralarında İslami organizasyonların da olduğu STK'lar ile aktivistler, ortak hazırladıkları açık mektupla hükümetten İslamofobi’ye karşı mücadele edilmesi çağrısı yaptı.

Kanada’da son aylarda artan İslamofobi'ye tepki gösteren sivil toplum kuruluşları (STK), Kanada hükümetine açık mektup yazarak mücadele edilmesi çağrısında bulundu.

Ülke genelindeki 41 Müslüman ve 13 Kanadalı STK ile 21 aktivistin ortak hazırladığı açık mektup, Ottawa’daki Federal Parlamento binasında düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi NCCM İletişim Direktörü Amira Elghawaby’nin açıkladığı mektupta, 29 Ocak'ta Quebec City’de düzenlenen ve 6 kişinin öldüğü terör saldırısından derin üzüntü duyulduğu dile getirildi.

Mektuba imza koyan bir grup STK liderinin de hazır bulunduğu toplantıda Elghawaby, 'Olay sonrası Müslüman topluluklara güçlü bir destek veren ve dayanışma sergileyen tüm Kanadalılara teşekkür ediyoruz. Kanada Müslümanları olarak, camilerin etrafındaki insan zincirleri, mitingler, mesajlar, kartlar ve kucak dolusu çiçeklerle kendimizi kucaklanmış hissettik.' dedi.

Elghawaby, 'Şimdi herkesin kendisine şu soruyu sorması gerekiyor; bu acımasız olaydan nasıl dersler çıkarabiliriz? Toplumdaki nefreti bastırmak için daha fazla nasıl çalışabiliriz?’ Bizim de bu konuda somut adımlarla sonuçlanacağını umduğumuz bazı önerilerimiz var.’’ diye konuştu.

Elghawaby, ‘’Kanada Müslüman topluluklarından biz temsilciler; taşra, eyalet ve federal hükümetleri birlikte çalışmaya ve İslamofobiyle mücadele etmeye yönelik acil adımlar atmaya davet ediyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

- Yapılması istenenler

NCCM Direktörü Elghawaby'nin okuduğu mektupta, her kademede atılması istenen adımlar şu şekilde sıralandı:

‘’Tüm belediye meclisleri, yerel polis hizmetlerinin kaynaklarını artırarak nefret suçlarıyla ilgili eğitim almalarını sağlamalıdır. Yerel polis hizmetleri, kurullarca üç ayda bir güncellenmeli ve nefret suçları hakkında halka açıklanan yıllık bir inceleme yapılmalıdır. Bu konudaki eğitim, tüm polisler için verilmelidir.

Tüm eyalet hükümetleri, sistemik ırkçılığın sorunlarını inceleyen bir ırkçılık karşıtı yönetmelik çıkarmalı, bu konuda halk eğitim kampanyaları düzenlenmeli ve mevcut programlar desteklenmelidir.

Tüm eyaletlerin eğitim bakanlıklarınca yabancı düşmanlığı, siyahi karşıtı ırkçılık, anti semitizm ve İslamofobi'nin toplumumuz üzerindeki etkilerini yoketmeye yönelik zorunlu ders uygulaması ortaokul düzeyinden itibaren uygulanmalıdır. Ayrıca bu konularda devam eden eğitim ve çalışmalara yeterli finansman sağlanmalıdır.

Federal Parlamentonun tüm üyeleri, Milletvekili Iqra Halid’in İslamofobi karşıtı M103 adlı önergesini desteklemeli ve federal hükümet, İslamofobi de dahil olmak üzere Kanada'da sistemik ırkçılık ve dini ayrımcılığı azaltma ya da ortadan kaldırma yollarını araştırmalıdır.’’

- 'Anma Günü' çağrısı

Açık mektubun sonunda, Quebec City’deki kanlı terör saldırısının gerçekleştiği 29 Ocak tarihinin, Federal Parlamento tarafından 'İslamofobi Kurbanlarını Anma Ulusal Günü' ilan edilmesi istendi.

Açık mektuba, 41 İslami organizasyonun yanı sıra aralarında Uluslararası Af Örgütü Kanada Birimi, Dünya Ekonomik Forumu Gençlik İnisiyatifi, Uluslararası Sivil Özgürlükler İzleme Grubu ve Toronto İşçi Konseyi gibi kuruluşlar da imza koydu.
Kaynak: AA