Sivas'ta Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi

Sivas Numune Hastanesinde akılcı ilaç kullanımı danışma merkezi hizmet vermeye başladı.

Hastaneden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de farklı illerde çeşitli hastanelerde pilot uygulama olarak Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezleri (AİKDM) kurulduğu belirtilerek, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından desteklenen uygulama kapsamında Numune Hastanesinde de kurulan merkezin, A Blok birinci katta hizmete gerdiği kaydedildi.

Merkezde, hastalara kullandıkları ilaçlar hakkında bilgilendirme yapılarak, kişiye özel ilaç takip çizelgesi hazırlanacağı ifade edilen açıklamada, Sivas Numune Hastanesi AİKDM'de görev yapan eczacı Rukiye Gözel'in şu değerlendirmelerine yer verildi:

'İlacını neden kullandığını bilmeyen, nasıl kullanacağını anlamayan kişilerde ilaca uyum azalmakta, yanlış kullanım ile yan etki görülme riski artmakta, ilaç etkileşimleri görülmekte ve tedavi süresi bitmeden ilaç bırakılmaktadır. Halkımızın bu konuda öncelikle ilacın önemini kavraması ve ciddiyetinin farkında olması gereklidir. Burada, AİKDM’ye gelen hastaların bire bir ilaçlarını konuşabileceği, bilgi alabileceği bir uygulama yapılmaktadır. Halkımızın bu konuda bilinçlenmesi amaçlanmaktadır. Hazırlanan ilaç takip çizelgeleri hastanın kafa karışıklığını giderip tedavi uyumunu artırarak gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçmektedir.İlacın neden önemli olduğunu, kullanınca ya da bırakınca neler olabileceğini halkımıza bu yolla bire bir anlatırsak oluşturulmak istenilen akılcı ilaç kullanımı farkındalığına katkı sunmuş olacağımıza ve böylece AİKDM'lerin ülkemizde akılcı ilaç kullanımı için atılan adımların temelini sağlamlaştıracağına inanıyorum.'

Kaynak: AA