'Sevgililer Günü'nde 200-300 Milyon Dolarlık Pırlanta Satışı Bekliyoruz'

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı İşler: 'Bu yıl Sevgililer Günü dolayısıyla 200300 milyon dolarlık bir pırlanta satışı bekliyoruz. Bu satışların yüzde 6070'lik bölümünü tektaş yüzük satışları oluşturacak' 'Kurlardaki yukarı doğru hareketlilik, tüketicilerin pırlantalı mücevher alım isteğini, talebini erteletti. Tüketicilerin bu talebinin 14 Şubat Sevgililer Günü'nde alışverişe dönüşeceğine inanıyoruz' Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Güner: 'En çok rağbet edilen tektaşların fiyatları 2 ila 3 bin lira arasında değişiyor'

SÜMEYYE DALKILINÇ - İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, bu yıl Sevgililer Günü dolayısıyla 200-300 milyon dolarlık bir pırlanta satışı beklediklerini, bu satışların yüzde 60-70'lik bölümünü tektaş yüzük satışlarının oluşturacağını bildirdi.

Norayr İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de altın ve mücevherin perakende büyüklüğünün 5-6 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ettiklerini, söz konusu pazarın yaklaşık 1 milyar dolarlık bölümünü pırlantalı ürünlerin oluşturduğunu söyledi.

Kurlardaki yukarı doğru hareketliliğin, tüketicilerin pırlantalı mücevher alım isteğini, talebini ertelettiğini, tüketicilerin bu talebinin 14 Şubat Sevgililer Günü'nde alışverişe dönüşeceğine inandıklarını ifade eden İşler, şöyle devam etti:

'Sayın Cumhurbaşkanımızın 2 Aralık'taki 'Yastığının altında döviz olanlar gelsin, parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL'ye dönüştürsün. Türk lirası, altın değer kazansın' çağrısını da tekrar vurgulamak isteriz. Cumhurbaşkanımızın yaptığı önemli çağrı, Kapalıçarşı'da perakende noktalarımızda ve özellikle Anadolu'nun her ilinde karşılık buldu ve piyasaya can suyu oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çağrısı ve yılbaşı hareketliliği nedeniyle kurdaki artıştan sektör olarak daha az etkilendik diyebiliriz. Altında hareket oluşturan bu tarihi çağrının 14 Şubat Sevgililer Günü'nde pırlantalı mücevher satışlarına da yansımasını bekliyoruz.'

- 'Tektaş fiyatı 50-60 bin liraya kadar da çıkabilir'

Norayr İşler, tektaş yüzüklerin Türkiye'nin en çok tercih edilen klasik ürünleri arasında yerini aldığını belirterek, vatandaşların altına olan talebinin devam ettiğini ancak tektaş yüzükler başta olmak üzere pırlantalı ürünlere ilginin her geçen arttığını, bu nedenle pırlantalı mücevher satışlarının yaklaşık yüzde 60-70'ini tektaş yüzük satışlarının oluşturduğunun söylenebileceğini kaydetti.

Pırlantalı bir mücevherin fiyatını 4C olarak bilinen taşın kesimi, rengi, berraklığı ve ağırlığının (karat) belirlediğini hatırlatan İşler, 'Bir tektaşın fiyatı yaklaşık olarak bin liradan başlıyor. Taşın büyüklüğü, kalitesi ve kesimine göre bu fiyat katlanarak artıyor. Tektaş fiyatı bütçenize göre, taşın kalitesi arttıkça 50-60 bin liraya kadar da çıkabilir.' dedi.

İşler, pırlanta fiyatlarının altın gibi yurt dışında belirlendiğine işaret ederek, fiyatların son bir yıl içinde yüzde 5 artış gösterdiğini ancak pırlantacılar ve kuyumcuların bu artışı genellikle ürün fiyatlarına yansıtmadığını söyledi.

- 'Yıllık pırlanta satışlarının yüzde 25'i Sevgililer Günü döneminde gerçekleşiyor'

İKO Başkanı İşler, yıllara göre iniş çıkış gösterse de yıllık ortalama pırlanta satışlarının yüzde 25'inin Sevgililer Günü öncesindeki 1 hafta-10 günlük süre içerisinde gerçekleştiğini ifade ederek, bu yıl Sevgililer Günü dolayısıyla 200-300 milyon dolarlık bir pırlanta satışı beklediklerini, bu satışların yüzde 60-70'lik bölümünü tektaş yüzük satışlarının oluşturacağını bildirdi.

Kuyum sektörünün Sevgililer Günü'ne özel hazırlık yaptığını, yeni ürün ve koleksiyonlar hazırladığını anlatan İşler, 'Altın takı, evin, ailenin deyim yerindeyse önemli bir kıymeti, varlık fonu… Vatandaşımız için en önemli yatırım kalemi… Zor zamanların sermayesi… Pırlanta ise eşinizin, sevgilinizin, en kıymetlinizin sermayesi… Mücevher, Sevgililer Günü’nün en değerli hediyesidir.' diye konuştu.

Sevgililer Günü öncesinde tüketicilere çağrıda bulunan İşler, şunları kaydetti:

'Sevgililer Günü gibi satışların arttığı dönemlerde ne yazık ki kötü niyetli insanlar da devreye girebiliyor. Pırlanta olarak satın aldığınız tektaş yüzük, sahte, cam veya gerçek pırlanta diye pazarlanan laboratuvar pırlantası çıkabilir. Sevgilinizi, eşinizi sevindireyim derken sahte veya sentetik taş alarak siz de mağdur olmayın. Bu nedenle satıcıların sunduğu düşük fiyatlara aldanmayın. Bugüne kadar bildiğiniz alışveriş yaptığınız aile kuyumcunuzdan, semt kuyumcunuzdan alışveriş yapmaya devam edin. Satıcıların sunduğu düşük fiyata aldanmayın. Pırlantalı mücevher alırken sertifikası ve garantisi olup olmadığına dikkat edin. Kuyumcunuzdan pırlanta satın alırken İstanbul Kuyumcular Odası’nın sertifikası GLT’yi mutlaka isteyin.'

Hükümetin beyaz eşya ve mobilyada yaptığı vergi indirimleriyle söz konusu sektörlerde hareketlenmenin hemen başladığını ifade eden İşler, kuyum sektöründe 4 olan taksit sayısının 9 ya da 12'ye çıkarılmasını beklediklerini kaydetti. İşler, yaptıkları araştırmalarda, sektördeki taksitli alışverişin cirodaki oranının ortalama yüzde 35 seviyesinde olduğunun ortaya çıktığını, taksit sayısının artmasının kredi kartlı alışverişin cirodaki miktarını da yükselteceğini söyledi.

- 'Sevgililer Günü'nde satışlar, diğer döneme kıyasla yüzde 30-40 fazla oluyor'

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner de pırlanta satışlarının son 2 yıldır düştüğünü, bu düşüşün yarı yarıya olduğunu, 'Satışlardaki düşüşün birinci sebebi moral... Darbe girişimi, etrafımızdaki savaşlar vesayire insanları etkiliyor. İnsanlar her şeylerini alacak, ondan sonra gelip mücevher alacaklar.' dedi.

Mücevherin lüks tüketim olarak görüldüğünü, bu nedenle alım konusunda ilk terk edilen ürünlerin başında geldiğini belirten Güner, pırlanta satışlarının yüzde 80'inini tektaşların oluşturduğunu kaydetti.

Tektaş fiyatlarının ortalama bin ila 10 bin lira, en çok rağbet edilen tektaşların fiyatının ise 2 ila 3 bin lira arasında değiştiğini bildiren Güner, 14 Şubat dolayısıyla tektaş satışlarının diğer dönemlere kıyasla daha fazla olduğunu söyledi. Güner, 'Sevgililer Günü'nde satışlar, diğer döneme kıyasla yüzde 30-40 daha fazla oluyor.' dedi.

Kaynak: AA