Netanyahu'dan İsrailli STK'larla Görüşen Belçika Başbakanına Tepki

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Belçika Başbakanı Charles Michel'in ülkesine düzenlediği ziyaret sırasında İsrail ordusunu işgal altındaki topraklarda Filistinlilere karşı suç işlemekle suçlayan Yahudi sivil kuruluş örgütleri ile görüşmesine sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı'na talimat veren Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, Belçika'nın İsrail Büyükelçisi Olivier Belle'nin bakanlığa çağrılarak kınanmasını istediğini belirtti.

Netanyahu, 'İsrail, Belçika Başbakanı Charles Michel'in Breaking the Silence (Sessizliği Bozma hareketi) ve B'Tselem (isimli İsrailli sivil soplum kuruluşları) ile görüşmesini son derece tehlikeli görmektedir.' ifadesini kullandı.

Belçika devlet savcılarının eski İsrail Dışişleri Bakanı ve üst düzey Mossad ajanı Tzippi Livni ile İsrail ordusu üyeleri gibi İsrailli yetkileri yargılama hazırlığı içerisinde olduklarını belirten Netanyahu, 'Belçika hükümeti İsrail karşıtı çizgide mi bulunmak, yoksa bunu değiştirmek mi istiyor? Buna karar vermesi lazım.' dedi.

Netanyahu ayrıca 'İsrail askerlerine zarar verdiğini' iddia ettiği İsrailli sivil toplum kuruluşlarının yurt dışından finanse edilmesini engelleyen yasa tasarısının yasama sürecinin hızlandırılması talimatı verdiğini kaydetti.

Belçika Başbakanı Michel, İsrail ziyareti kapsamında İsrail askerlerinin Filistinlilere karşı işlediği suçları takip eden Breaking the Silence (Sessizliği Bozma hareketi) ve B'Tselem isimli İsrailli sivil toplum kuruluşları yetkileri ile bir araya gelmişti.

Savaş suçu iddiasıyla hakkında şikayet bulunan eski İsrail Dışişleri Bakanı Livni'nin, gözaltına alınacağı korkusuyla geçen ay düzenlemeyi planladığı Belçika ziyaretini iptal ettiği öne sürülmüştü.

- Hakkında savaş suçu şikayeti var

O dönem İsrail Dışişleri Bakanı olan Livni ve diğer yetkililer hakkında 2010 yılında Belçika Federal Savcılığına yapılmış bir suç duyurusu bulunuyor. Belçika'daki Filistinli grupların suç duyurusunda bin 400 Filistinlinin öldüğü Gazze saldırısı sırasında savaş suçu işlediği belirtilen İsrailli sivil ve askeri yetkililerin isimlerine yer veriliyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon, Livni'nin yurt dışında tutuklanma veya gözaltına alınma ihtimalini 'Belçika yasal sisteminin gülünç bir şekilde kötüye kullanılması' olarak nitelemişti.

En son Adalet Bakanı olarak görev yaptıktan sonra 2014 yılında hükümetteki görevinden ayrılan Livni'nin diplomatik dokunulmazlığı bulunmuyor.

Belçika kanunları, yetkililere en az bir Belçika vatandaşının etkilendiği uluslararası kanunlara göre suç olan bir eylemden dolayı, şüphelileri gözaltına alma yetkisi veriyor.

Livni, 2009 yılında da bir İngiliz mahkemesinin yakalama kararı vermesinin ardından Londra ziyaretini iptal etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA