Mardin'in Zengin Halkoyunları Kültürü Kursla Yaşatılıyor

Kızıltepe ilçesinde açılan halkoyunları kursuyla 'mamır, cirane, kaçkani, segavi, şengali, bazo, bagiye, haftano' oyunlarını öğrenci ve yetişkinlere öğretiliyor.

Kızıltepe ilçesinde açılan halkoyunları kursu ilgi görüyor.

Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslarda halk oyunları öğretmenliğini yapan Mehmet Sait Kaya, Mardin'in kültürel mirası olan 'mamır, cirane, kaçkani, segavi, şengali, bazo, bagiye, haftano' oyunlarını öğrenci ve yetişkinlere öğretiyor.

Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Hadi Gökdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursiyerlere Mardin yöresine özgü halk oyunları kursları açtıklarını söyledi.

Açtıkları kurslarla sosyal aktivite imkanı sunduklarını dile getiren Gökdemir, özellikle geçmişte oynanan oyunları günümüzde diri tutmayı ve insanlara öğretmeyi amaçladıklarını ifade etti.

35 yıldır halk oyunları ile ilgilendiğini aktaran Mehmet Sait Kaya ise kursta genelde Mardin yöresine ait oyunları öğrettiklerini ve oyunların herbirinin hikayesinin olduğunu belirtti.

Kursiyer Merve Nasıroğlu da arkadaşlarıyla Mardin yöresine ait gelenekleri kültürü öğrenmeye çalıştıklarını belirterek, kendilerini eğiten hocalara teşekkür etti.

Kursiyerlerden Nisa Kasap ise 'Yöresel oyunları, kültür ve sanatı öğreniyorum. Böylece eski oyunlarımızı yaşatıyoruz. Çünkü bunların eskide kalıp unutulmasını istemiyoruz. Tekrar canlanmasını istiyoruz. Bu asla kaybolmayacak. Çünkü bu bizim kültürümüz.' dedi.
Kaynak: AA