Maliye Bakan Yardımcısı Yavilioğlu Açıklaması

'Bir cumhurbaşkanının marifetiyle 28 Şubat sürecine giden bir dönemi yaşadık. Bunun teke indirilmesi lazım. İradeyi teke indirin, kardeşi kardeşe düşürmeyin sistem değişikliği olsun. İş sistem üzerinden yürüsün'

Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu ' Bir cumhurbaşkanının marifetiyle 28 Şubat sürecine giden bir dönemi yaşadık. Bunun teke indirilmesi lazım. İradeyi teke indirin, kardeşi kardeşe düşürmeyin sistem değişikliği olsun. İş sistem üzerinden yürüsün.' dedi.

Yavilioğlu, Erzincan Sivil Toplum Platformu tarafından Erzincan Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonu'nda 'Yeni Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' konulu konferansa katıldı.

Konferansta, TBMM'nin yeni bir anayasayı onaylayarak çıkardığını hatırlatan Yavilioğlu, 'Artık sizin onayınıza, sizin takdirinize sunmak için yeni bir takvim belirlenmiş oldu. Bu haliyle hepimize hayırlı uğurlu olsun. Türkiye hem bulunmuş olduğu yer itibarıyla hem de geçmişten itibaren yaşamış olduğu siyasal gelişim itibarıyla oldukça hızlı ve büyük olayları birlikte yaşayan bir ülke. Bu günde gene o büyük olaylardan belki de en önemlilerden birisi bu. Benim yaşadığım dönemde yaşım itibarıyla en önemli, en değerli olay olarak bunu görüyorum. Çünkü Türkiye'de halkın iradesinin Mecliste somutlaşması, halkın iradesinin istediği şekilde Mecliste hükümet oluşturması, milletin takdir ettiği kişilerin hükümette ve yönetimde olmasına imkan tanıyacak bir sistem değişikliğini sizlerin önüne getiriyoruz.' diye konuştu.

Yavilioğlu, Türkiye'de 1961 Anayasası'ndan sonra cumhurbaşkanına yasama yürütme ve yargı görevlerinin verildiğini,1982 Anayasası ile daha da güçlendirildiğini dile getirdi.

Mevcut yapının kişilere bağlı olduğunu söyleyen Yavilioğlu, şöyle konuştu:

'Sisteme bağlı yürüyen bir yapı yok, kişilere bağlı bir yapı var. Eskiler derler ya; 'bir kına iki kılıç sığmaz, bir posta iki aslan girmez' diye. Başbakanı'mız Binali Yıldırım'ın dediği gibi 'bir gemide iki kaptan olmaz.' Valla, kardeş kardeşle kavga eder, çok ciddi sıkıntılar çıkar. Onun için bunun teke indirilmesi lazım. Daha önce vesayet aracı olarak kullanılan bu cumhurbaşkanlığı, 28 Şubat darbesinin olgunlaştırılmasını sağlayan kişi de merci de yine bir cumhurbaşkanıydı. Bir cumhurbaşkanının marifetiyle 28 Şubat sürecine giden bir dönemi yaşadık. Bunun teke indirilmesi lazım. İradeyi teke indirin, kardeşi kardeşe düşürmeyin sistem değişikliği olsun. İş sistem üzerinden yürüsün.'

Yavilioğlu, geçmişte cumhurbaşkanı ile başbakan arasında yaşanan krizlerden en çok vatandaşın etkilendiğini dile getirdi.

Tansu Çiller ile dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel arasındaki krizin kurlarda ciddi bir sıkıntısı oluşturduğunu anımsatan Yavilioğlu, şöyle devam etti:

'Yine, Ahmet Necdet Sezer ile Bülent Ecevit arasındaki sıkıntı, gecelik repo faizlerini yüzde 7 bin 500'e kadar çıkardı. Yani orada çıkan sıkıntı size yansıyor. Sizin cebinize yansıyor. Böyle bir sıkıntıyı çözmek için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin önerisini, tercihini sizlere getirmiş olduk. Yani buradaki iradeyi teke indiren, kardeşi kardeşe düşürmeyen sistem bu. İş sistem üzerinde yürüsün.'

Konferansa, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkan Vekili Recep Gökalp, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, İl Emniyet Müdürü Bülent Şensoy ve vatandaşlar katıldı.
Kaynak: AA